15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul muzeu Antipa va avea o zonă cu intrare liberă

Noul muzeu Antipa va avea o zonă cu intrare liberă

În acest an urmează să fie redeschis Muzeul Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa”(MNINGA), complet reamenajat după o investiţie de aproximativ 13 milioane de euro, sumă alocată de Ministerul Culturii.

Proiectul reamenajării presupune realizarea unei “noi forme de organizare a spaţiului expoziţional, atât în ceea ce priveşte tematica ştiinţifică cât şi proiectul de amenajare care să includă dotări la standarde internaţionale, cu respectarea normele muzeologice, muzeotehnice şi de conservare absolut necesare realizării unei expoziţii”, după cum explică Sergiu Olteanu, coordonator PR Artex Services International, firma care lucrează în acest moment pentru noul concept.

Spre deosebire de ”vechiul” Antipa, noul spaţiu va fi unul interactiv, cu proiecţii 3D, spaţii de relaxare şi informare, lumini care să pună în valoare exponatele şi va avea inclusiv o cafenea unde pasionaţii de natură să poată comenta ce au văzut în muzeu.

“Muzeul modern creat de Artex este astfel conceput încât, printr-o abordare interactivă, oferă vizitatorului ocazia de a lua parte la o călătorie iniţiatică, generatoare de problematici, întrebări sau răspunsuri, în esenţă o experienţă unică, benefică şi personală.

Muzeul nu va mai fi un spaţiu static ci unul dinamic, invitând publicul să descopere o instituţie modernă. Pentru ca circuitul de vizitare să fie cât mai confortabil pentru public, au fost concepute câteva puncte de atracţie menite să suscite interesul vizitatorului şi să-l determine să continue vizita. Însă, expozitia permanentă a MNINGA nu se va rezuma la câteva zone interesante. Vizitarea muzeului va fi o experienţă în ansamblu, nu va scoate în evidenţă anumite săli sau exponate”, precizează Olteanu.

Proiectul de reamenajare a Muzeului Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa” a început în 2009 şi ar urma să fie finalizat până la jumătatea acestui an. Peste 100 de persoane au grijă de toate detaliile.

“A fost implicată toată echipa de specialişti din cadrul companiei: arhitecţi, designeri, artişti plastici, graficieni – 2D si 3D, scenografi, ingineri constructori, conservatori, muzeografi, restauratori clădiri de patrimoniu, restauratori patrimoniu mobil, specialişti Marketing şi PR. Dacă adăugăm şi personalul tehnic, ajungem la un total de aproximativ 100 de persoane.

La aceştia se adaugă muzeografii de la MNINGA, întrucât, pentru implementarea conceptului artistic propus, firma Artex Services International s-a bazat pe tematica ştiinţifică elaborată de personalul de specialitate din muzeu, respectând cu stricteţe normele de conservare în vigoare”, explică Sergiu Olteanu pentru România liberă.

La informaţii şi cafenea, intrare gratuită

Coordonatorul PR al firmei angajate să facă reinventarea muzeului ”Grigore Antipa” dezvăluie intenţia de a transforma  acest loc şi într-unul de socializare, unde cei care vor să bea o cafea, să cumpere o carte sau să se intereseze despre expoziţiile MNINGA să nu fie nevoiţi să plătească un bilet de intrare.

“Expunerea va fi atractivă şi mult mai accesibilă, oferind publicului posibilitatea de a descoperi singur muzeul, nu de a-i impune un anumit traseu de vizitare, şi totodată libertatea de a selecta nivelul de informaţie de care este interesat. În acest scop am mers foarte mult pe ideea de interactivitate prin aplicarea unor soluţii high tech care vin în sprijinul vizitatorilor.

Noul concept de amenajare propune un circuit funcţional fluent din toate punctele de vedere precum şi funcţiuni care să satisfacă nevoile şi pretenţiile vizitatorilor. Astfel apare conceptul de “zonă liberă” (spatiu in care poti intra sa te informezi, sa cumperi carti fara a plati bilet sau alte taxe) care cuprinde: recepţia, casa de bilete, zona de informare, magazin de suveniruri, o cafenea culturala şi grupuri sanitare.

De asemenea, se creează accesibilitatea în spaţiul muzeal pentru persoanele cu dizabilităţi, prin elevatoare portabile, grupuri sanitare speciale pentru această categorie de persoane.

În noua amenajare a spaţiilor se ia în calcul mutarea tuturor funcţiunilor administrative (depozite) din zona destinată expoziţiei în spaţii create special în zona administrativă conform schemei funcţionale, pentru a se putea crea un traseu de vizitare coerent, logic şi accesibil”.

Prezentarea exponatelor este una spectaculoasă, aşa cum se poate vedea şi din planurile prezentate pe romanialibera.ro în galeria foto, iar  vizitatorii îşi vor putea completa experienţa prin holograme, proiecţii 3D, hărţi, efecte sonore şi panouri cu touch .

Istoria Muzeului Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa”

Muzeul îşi află începuturile în Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Antichităţi din Bucureşti fondat pe 3 noiembrie 1834 la iniţiativa marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlăuntru” şi al fratelui principelui Alexandru Ghica, primul donator al muzeului.

Adăpostit la început în clădirea Colegiului „Sf. Sava”, el a ajuns să aibă o clădire dedicată abia în anul 1906, la iniţiativa directorului de atunci, Grigore Antipa.

Dezvoltarea muzeului s-a produs după ce, în 1893, Take Ionescu, ministrul Cultelor şi al Instrucţiunii Publice, l-a numit pe doctorul Grigore Antipa – abia revenit în ţară după finalizarea studiilor în Germania – în funcţia de director al Secţiei de Zoologie a Muzeului.

În perioada 1904-1906 a fost construită clădirea actuală, considerată acum monument de arhitectură.

Planurile au fost făcute de inginerul Mihail Roco iar faţada a fost desenată de arhitectul Grigore Cerchez.

Muzeul Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa”  a fost primul edificiu din România începutului de secol XX, construit cu  scopul de a deveni muzeu.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă