4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNici un loc de joaca dintre blocuri nu este autorizat

Nici un loc de joaca dintre blocuri nu este autorizat

Nici unul dintre spatiile de joaca dotate cu leagane, tobogane sau echipamente similare, amplasate in spatiile dintre blocuri, nu este autorizat de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat.
“O problema pentru aceste spatii este de a identifica proprietarii lor. Cele mai multe dintre ele au fost realizate inainte de 1989 de diverse intreprinderi, dupa care nimeni nu le-a mai avut in grija. Mai toate echipamentele s-au degradat, chiar daca uneori s-a dat o mana de vopsea peste ele, iar acum sunt un real pericol”, a spus Marian Raducanu, inspectorul sef adjunct al ISCIR, la finalul unei intalniri cu reprezentantii administratiei locale pe tema securitatii echipamentelor de agrement amplasate pe domeniul public. Potrivit ISCIR, singurele astfel de spatii autorizate sunt dintre cele administrate de primarii si amplasate in parcuri. “Am aflat insa cu stupoare ca toate echipamentele montate in parcuri nu sunt omologate de ISCIR pentru ca aceasta cerinta nu a fost trecuta in caietele de sarcini”, a mai apreciat Marian Raducanu. Oficialul ISCIR a apreciat ca, in cazul in care proprietarul acestor echipamente nu poate fi identificat, singura solutie este ca primaria locala sa dezafecteze acele instalatii pentru a preveni producerea unor accidente.
In ceea ce priveste echipamentele de agrement, pe raza Inspectiei Teritoriale Bucuresti sunt autorizate 150 de instalatii, iar in Constanta 120. “Numarul echipamentelor neautorizate este de cel putin cateva ori mai mare. Oricum, recomandarea noastra pentru parintii care merg cu copiii lor in parcuri de distractie este sa se uite in ce fel de instalatie isi trimit copilul. Chiar si cel mai simplu echipament – acele gargarite montate cate patru pe o platforma rotitoare, pline de suruburi ruginite – poate fi periculos. Unele dintre echipamentele de tip lanturi sunt vechi de jumatate de veac”, a mai declarat Marian Raducanu. Un echipament autorizat de ISCIR are langa el o placa de avertizare pe care sunt specificate clar grupa de varsta a utilizatorilor, conditiile generale de folosire, greutatea maxima admisa si alte date. Pe astfel de placute este interzis sa apara expresia “Folosirea se face pe riscul clientului!”.
ISCIR crede ca nu taxa de autorizare pentru astfel de echipamente este un impediment pentru detinatorii lor, ci teama ca nu vor mai primi dreptul de a le folosi. “Unele dintre ele sunt vechi de cateva decenii si proprietarii stiu ca nu au sanse sa primeasca autorizatia”, a mai declarat inspectorul sef adjunct al ISCIR. In perioada urmatoare, echipe mixte de control ale ISCIR si ale autoritatilor locale vor verifica echipamentele, urmand sa poata dispune interzicerea functionarii, sigilarea lor sau obligarea repararii intr-un termen clar.
In ultimii trei, potrivit inventarierii facute de ISCIR, echipamentele neautorizate din parcurile de distractii au provocat cel putin cinci accidente grave. Pe lista neagra se afla un tobogan acvatic din Pitesti, un leagan din Iernut, o instalatie tip “ranger” din Satu Mare (care, ulterior, desi avea interdictie de functionare, a fost reinstalata pe litoral), o rotativa verticala din Timisoara si o instalatie din Lugoj. “Instalatia din Lugoj, care a omorat un copil, avea proces-verbal de oprire facut de ISCIR Timisoara de trei saptamani. Procesul-verbal era semnat de primarul din localitate, dar instalatia functiona nestingherita. Nu stim ce s-a intamplat cu ancheta, stim doar ca primarul este in continuare in functie”, a mai spus Marian Raducanu.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă