11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNereguli spalate printr-o adeziune de partid

Nereguli spalate printr-o adeziune de partid

Punctele slabe ale unor primari din Opozitie sunt speculate politic de prefectul de Alba, Cosmin Covaciu (PNL). Cel putin aceasta este concluzia care se poate trage dupa ce unii sefi ai administratiilor locale “cu probleme” au parasit PSD pentru a deveni liberali.
Cel mai recent caz este cel al primarului din Scarisoara, Cristian Costea, acuzat cu cateva luni in urma, alaturi de politistul din comuna si paznicul fondului forestier, ca sunt implicati in taieri ilegale de padure. Acuzatiile veneau din partea mai multor cetateni care fusesera batuti cu bestialitate tocmai pentru ca au protestat fata de furtul de lemne.
Ca o ironie, la acea data (sfarsitul anului trecut), acuzatiile oamenilor erau sustinute si de Tiberiu Barbuletiu, care a devenit apoi deputat PNL de Alba.

Batai si amenintari pentru reclamanti

Abuzurile petrecute in comuna Scarisoara au fost reclamate pentru prima data in octombrie 2004, de catre Mihai Purda si Remus Neag, doi localnici. Acestia au vorbit despre batai, santaje si afaceri de miliarde, petrecute sub ochii autoritatilor locale. Cei doi au reclamat faptul ca paznicul padurii comunale, Ioan Purda (angajat al Primariei), ar fi avut la vremea respectiva nu mai putin de sapte case si ar folosi oamenii din sat la lucru in interes personal, acestia fiind apoi rasplatiti cu arbori din padure. Totul fara acte.
Potrivit reclamantilor, in combinatie se regasea si seful de post din Scarisoara, Mircea Briciu, care, la sfarsitul anului 2002, ar fi promis oamenilor protectie pentru a-i taia cateva sute de brazi pe care sa-i vanda ca pomi de Craciun. “Pomii s-au taiat fara nici un fel de act, fara sa fie marcati, iar in timp ce oamenii taiau lemnul, politistul statea de paza in sosea. Nu le-a mai platit oamenilor si i-a amenintat. Seful de post mi-a spus ca nu ii e frica de reclamatii pentru ca are oameni la Alba si la Bucuresti”, a spus la vremea respectiva Mihai Purda.
Intr-o seara, celalalt reclamant, Remus Neag, a fost batut crunt in fata unei cofetarii de catre paznicul comunei, Ioan Purda, fiul acestuia si alte doua persoane. Omul a intrat in coma si a fost dus de un localnic la Spitalul Orasenesc din Campeni.

Controlul Prefecturii a scos la iveala nereguli grave

Scandalul, desi a ajuns la urechile autoritatilor judetene, a ramas o perioada in coada de peste. In urma cu o luna si jumatate insa, o actiune de control desfasurata pe teritoriul comunei Scarisoara de catre reprezentanti ai Prefecturii, ai Directiei Silvice si ai Politiei, a scos la iveala incalcari grave ale legislatiei in domeniul silvic. Au fost descoperiti zeci de copaci taiati fara nici o baza legala, atat in padurea comunala, cat si in zonele administrate de Directia Silvica Alba.
Unele cioate nemarcate au fost descoperite la chiar cativa zeci de metri de Primarie. Pentru toate acestea, nimeni nu a putut sa dea nici o explicatie. Primarul Cristian Costea a refuzat la acea data sa insoteasca echipa de control, iar subalternul sau, Ioan Purda, paznicul padurii, a lipsit si el. Rezultatele au fost aduse la cunostinta prefectului Cosmin Covaciu, care a afirmat ca toti cei vinovati vor plati.
“Nu este audienta pe care sa o fac in teritoriu in care cetatenii sa nu se planga de legatura primar-padurar-politist. Toti cei care vor fi descoperiti vor fi deferiti Justitiei”, a spus, in urma cu o luna si jumatate, reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Convertire doctrinara sau amenintare penala?

De atunci insa, nu s-a intamplat nimic. Amenintarile impotriva celor care au reclamat abuzurile au continuat. Mihai Purda a declarat ca nimic nu s-a schimbat si a depus, la sfarsitul saptamanii trecute, doua plangeri noi la Prefectura si la Politie.
“Nu s-au oprit in a fura si taia arbori ilegal nici in urma controlului din 26 aprilie, din contra au intensificat abuzurile, furturile si amenintarile la adresa martorilor”, se arata in plangerea adresata Prefecturii. Singura institutie care a reactionat a fost Politia. Surse din cadrul IPJ au declarat ca pe numele paznicului Ioan Purda a fost intocmit un dosar penal.
Cu toate acestea, dupa intalnirea primarului Cristian Costea cu prefectul Cosmin Covaciu, oamenii din sat au aflat ca acesta va trece de la PSD, la PNL. Schimbarea brusca de doctrina a edilului a fost confirmata si de surse oficiale din cadrul filialei fostului partid de guvernamant, care au declarat ca Cristian Costea a anuntat la partid ca “trebuie” sa plece la liberali.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă