13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Autorizatia de construire
Pentru obtinerea autorizatiei de construire, necesara oricarei constructii, este obligatoriu sa depuneti la primaria de sector urmatoarele acte: cerere-tip, ce se va completa in numele proprietarului (se procura de la primarie); acte de proprietate, prezentate in copii legalizate si care trebuie sa aiba si formele de intabulare; certificatul de urbanism; proiectul de executie (doua exemplare originale) intocmit de o societate sau o persoana fizica autorizata. Proiectul trebuie sa contina o parte scrisa (evaluare pret lucrare, memoriu tehnic de specialitate, referat de verificare intocmit de verificatori atestati de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, aviz geotermic, ridicare topografica) si o parte desenata (planurile complete pentru specialitati, proiect de arhitectura intocmit de un arhitect, proiect de rezistenta intocmit de un inginer).

Certificatul de urbanism
Pentru obtinerea certificatului de urbanism aveti nevoie de urmatoarele documente: cerere-tip ce poate fi procurata de la primarie; actul de proprietate in copie (optional); alte acte privind situatia juridica a terenului (optional); documentatia tehnica necesara, care trebuie sa contina un memoriu explicativ si o parte desenata; dovada achitarii taxei pentru emiterea certificatului de urbanism, care se plateste in functie de suprafata terenului pentru care se solicita acesta.

Verificarea lucrarilor la cadastru
Regulamentul privind autorizarea persoanelor fizice si juridice care pot sa realizeze si sa verifice lucrari de specialitate in domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei pe teritoriul Romaniei, aprobat prin Ordinul ministrului Administratiei Publice nr. 538/2001, publicat in Monitorul Oficial nr. 686/30.X.2001, se completeaza dupa cum urmeaza: cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat care apartine Spatiului Economic European, cu drept de sedere, in conditiile legii, pe teritoriul Romaniei, poate solicita Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara autorizarea pentru a desfasura sau verifica pe teritoriul Romaniei, ca persoana fizica, lucrari de specialitate in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei. In vederea obtinerii autorizatiei in conformitate cu Ordinul 687, publicat in M. Of. 517/17.VI.2005, cetatenii unui stat membru al UE sau ai unui stat care apartine Spatiului Economic European vor prezenta un dosar de autorizare cu urmatoarele documente: cerere-tip pentru autorizare; copia pasaportului; curriculum vitae; copii legalizate ale diplomelor, certificatelor sau titlurilor care atesta pregatirea profesionala ceruta pentru autorizare, insotite de documentul privind continutul studiilor si stagiilor efectuate in timpul formarii profesionale si de copii ale permiselor, carnetelor sau cartilor de munca ce atesta activitatea profesionala, astfel incat sa poata fi facuta echivalarea cu categoriile de autorizare prevazute la art. 6 din regulament; documentul justificativ care atesta exercitarea in mod legal a profesiei de topograf, cartograf, geodez sau a altei profesii echivalente in cadrul statului membru al UE sau al unui stat care apartine Spatiului Economic European, dupa caz; certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent, emis conform prevederilor legale ale statului membru al UE sau al unui stat care apartine Spatiului Economic European; chitanta pentru plata taxei de autorizare.

Sprijinirea producatorilor agricoli din zona montana
Prin Programul privind sprijinirea asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana pentru achizitionarea de dotari specifice noi, aprobat prin HG nr. 562 aparuta in MO nr. 540 din 24.06.2005, a fost alocata de la bugetul de stat suma de 300 miliarde lei. Suma se acorda pentru plata alocatiei de 60% din pretul de achizitionare a masinilor, utilajelor, instalatiilor agricole si de mica industrie, noi, ce se vor livra asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana in anul 2005. Instrainarea dotarilor inainte de expirarea perioadei de 5 ani de la achizitionare este interzisa si atrage restituirea alocatiei acordate, actualizata cu rata inflatiei in momentul restituirii/recuperarii sumelor, de catre beneficiarul alocatiei.

Sporuri cu caracter permanent
Pentru stabilirea punctajului mediu anual corespunzator perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, urmatoarele forme de retribuire nu sunt considerate sporuri cu caracter permanent si nu se iau in calcul la stabilirea pensiei: formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie sau dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale; premiile anuale si cele acordate in cursul anului pentru realizari deosebite; sporurile acordate in scopul stimularii personalului; diurnele de deplasare si delegare; indemnizatiile de delegare, detasare si transfer; drepturile de autor; drepturile platite in cazul desfacerii contractului de munca; al 13-lea salariu.
In ceea ce priveste al 13-lea salariu si primele trimestriale, acestea se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual dupa data de 1.04.2001.

Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...
Ultima oră
Pe aceeași temă