15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Indemnizatia de somaj
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Astfel, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, vor primi ajutorul de somaj pe o perioada de 6 luni; persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani vor primi somajul 9 luni, iar cele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, pe o perioada de 12 luni. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, dupa cum urmeaza: 75% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii somajului, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; 75% plus o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru cele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 7% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 10 ani; 10% pentru cele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj. Modificarile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca au fost facute prin Ordonanta de Urgenta nr. 144 si data publicitatii in M.O. nr. 969 din 1 nov. 2005.

Cotizatia de membru al Colegiului Medicilor Dentisti
Incepand cu 1 ianuarie 2006, potrivit Deciziei nr. 11 data de Consiliul National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania si aparuta in M.O. nr. 924 din 17.10.2005, medicii dentisti ce-si exercita profesia si sunt membri ai Colegiului au obligatia de a achita lunar cotizatia de membru in valoare de 20 lei RON. Medicii dentisti pensionari care nu mai exercita activitati medico-dentare, dar care doresc sa isi pastreze calitatea de membru al colegiului sunt scutiti de la plata cotizatiei. Medicii dentisti cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti in unul dintre aceste state, care au obtinut calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania sunt obligati la plata cotizatiei in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Neplata cotizatiei pe o perioada de 6 luni se sanctioneaza cu retragerea calitatii de membru al colegiului si pierderea dreptului de libera practica.
Atestatul de libera practica pentru psihologi
Prin psiholog cu drept de libera practica, asa cum este definit in Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog, date publicitatii in M.O. nr 721 din 19.08.2005, se intelege persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) din lege care au absolvit o institutie de invatamant superior cu diploma de licenta in psihologie sau asimilata si desfasoara, potrivit atestarilor dobandite, tipurile de activitati stabilite prin lege. Dosarul pentru obtinerea atestatului de libera practica trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: cerere-tip adresata Comitetului director; copie de pe actul de identitate; copii legalizate de pe actele de studii si anexele acestora; certificat de cazier judiciar; copie de pe certificatul de casatorie sau de pe hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila de divort, dupa caz; certificat medical eliberat in conditiile legii; copii legalizate de pe documente ce atesta absolvirea unor stagii, cursuri de specializare si alte forme de perfectionare; copii legalizate de pe carnetul de munca ori contractul individual de munca, iar pentru psihologii din structurile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, adeverinte care sa ateste vechimea in munca si in specialitate; extras din fisa postului Ð numai perntru obtinerea atestatului de libera practica in conditiile art. 13 lit. b; Curriculum Vitae si lista manifestarilor stiintifice la care a participat, a comunicarilor stiintifice prezentate, a articolelor si cartilor de specialitate publicate; dovada achitarii taxelor necesare acoperirii costurilor atestarii profesionale.

Transferul elevilor
Potrivit art. 135 din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile acestui regulament si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant de la si la care se face transferul. Aprobarile pentru transfer se dau de catre consiliile de administratie ale celor doua unitati de invatamant. Elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai dupa primul semestru, daca media lor de admitere este cel putin egala cu media ultimului admis la specializarea la care se solicita transferul. In situatii medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a pot fi transferati in cursul primului semestru sau inainte de inceperea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Elevii din clasele X-XII/XIII se pot transfera de regula la clasele la care media lor din ultimul an este de cel putin egala cu media ultimului promovat din clasa la care se solicita transferul. Exceptiile de la aceasta prevedere se aproba de catre consiliul profesoral.

Asistentii judiciari
In conformitate cu prevederile art. 110 din Legea privind organizarea judiciara, republicata in M.O. nr. 827 din 13 sept. 2005, asistentii judiciari sunt numiti de ministrul Justitiei, la propunerea Consiliului Economic Social, pe o perioada de 5 ani. Pot fi numite in aceste posturi persoanele cu o vechime in functii juridice de cel putin 5 ani si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu; sunt licentiate in drept si dovedesc pregatire teoretica corespunzatoare; nu au antecedente penale; nu au cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie; cunosc limba romana si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei. Asistentii judiciari se bucura de stabilitate pe durata mandatului si se supun numai legii. Sanctiunile disciplinare impotriva asistentilor judiciari se aplica de catre ministrul Justitiei. Atat sanctiunile, cat si eliberarea din functie a acestora vor fi comunicate Consiliului Economic si Social de ministrul Justitiei.

Renta viagera agricola
Titlul XI din Legea 247/2005, publicata in M.O. 653 din 22 iulie 2005, defineste si stabileste renta viagera agricola. Aceasta se instituie in scopul concentarii suprafetelor agricole in exploatatii eficiente impuse de necesitatea modernizarii agriculturii Romaniei si compatibilizarii acesteia cu agricultura din tarile membre ale Uniunii Europene. Renta viagera agricola va reprezenta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat. Poate deveni rentier agricol orice persoana fizica in varsta de peste 62 de ani ce detine in proprietate pana la 10 hectare de teren agricol si care instraineaza prin acte intre vii sau arendeaza terenuri agricole dupa intrarea in vigoare a legii mai sus amintite. Pot fi instrainate sau arendate, pentru a deveni rentier agricol, numai terenurile care dupa anul 1990 nu au facut obiectul altei instrainari prin acte intre vii. Renta viagera este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol. In cazul arendarii, renta viagera inceteaza in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de arenda daca in acest interval rentierul agricol nu face dovada incheierii unui nou contract de arenda.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă