16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNavă în flăcări în portul Midia

Navă în flăcări în portul Midia

Un puternic incendiu a izbucnit ieri dimineaţă la bordul navei „Europe”, flăcările izbucnite de la puntea de comandă cuprinzând alte două etaje ale castelului navei.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au fost solicitaţi ieri dimineaţă, în jurul orei 08.00, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la bordul unei nave aflate în şantierul naval Midia Năvodari. Vasul „Europe”, cu un deplasament de 33.000 tdw,  sub pavilion Panama, a acostat la Midia în urmă cu două luni şi în momentul în care a luat foc era acostat la cheu.

Flăcările au fost observate de unul dintre navaliştii care se aflau în apropierea vasului, care a telefonat la 112, iar pompierii au intervenit în timp util. Flăcările au fost localizate în zona cabinei de comandă şi -până la apariţia pompierilor focul cuprinsese deja două etaje ale castelului navei. Potrivit ISU Dobrogea, intervenţia a fost îngreunată de volumul mare de fum acumulat în interiorul navei.

„Nu există nici un risc ca incendiul să se extindă la alte nave”, a precizat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Constanţa. Trei autospeciale s-au luptat mai multe ore cu focul, alte mijloace de intervenţie, inclusiv nave pompier, fiind pregătite să intervină dacă situaţia ar fi fost scăpată de sub control.

Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime. Până la închiderea ediţiei nu se stabiliseră cauzele care au dus la producerea incendiului, însă nu e exclusă posibilitatea producerii unui scurtcircuit la instalaţia electrică a navei sau lucrul cu foc deschis.

Echipajul navei e format din 28 de români şi sirieni. Vasul  este încărcat cu marfă şi nu are combustibil la bord. Prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz, s-a deplasat în cursul zilei de ieri la şantierul naval Midia pentru a verifica şi coordona activităţile de stingere a incendiului. Deşi autorităţile responsabile cu protecţia mediului erau pregătite să intervină, în urma incidentului nu s-a înregistrat nici o deversare de substanţe periculoase.


Un incendiu pe lună

Ultimul incendiu în care a fost implicată o navă s-a produs pe 16 iunie, la bordul unui remorcher aflat în largul Mării Negre, la patru mile marine travers de localitatea 2 Mai. Două nave ale Poliţiei de Frontieră Române au intervenit pentru a acorda asistenţă navei şi echipajului format din cinci persoane. După aproape o oră de luptă cu flăcările, focul a fost stins, iar nava-remorcată la Mangalia. Nici unul dintre marinari nu a necesitat intervenţia medicală.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă