12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" s-ar putea redeschide în aprilie

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” s-ar putea redeschide în aprilie

Dumitru Murariu, directorul Muzeului Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa”(MNINGA) din Bucureşti, a anunţat că noul muzeu ar putea fi redeschis în luna aprilie. Spre deosebire de “vechiul” Antipa, noul spaţiu va fi unul interactiv, cu proiecţii 3D, spaţii de relaxare şi informare, lumini care să pună în valoare exponatele şi va avea inclusiv o cafenea unde pasionaţii de natură să poată comenta ce au văzut în muzeu.

Preţul unui bilet de intrare este estimat la 10 lei, în timp ce copiii, elevii şi studenţii vor plăti doar jumătate din sumă. Printre noutăţile pregătite pentru vizitatori va fi şi un ghid audio în limbile română, engleză sau franceză al cărui preţ nu va depăşi pe cel al biletului de acces.

Doar cinci spaţii de prezentare a exponatelor (diorame) râmân aşa cum le-a realizat Grigore Antipa, în timp ce 18 vor menţine tema creată de acesta, iar şapte vor fi complet noi.

“Expunerea va fi atractivă şi mult mai accesibilă, oferind publicului posibilitatea de a descoperi singur muzeul, nu de a-i impune un anumit traseu de vizitare, şi totodată libertatea de a selecta nivelul de informaţie de care este interesat. În acest scop am mers foarte mult pe ideea de interactivitate prin aplicarea unor soluţii high tech care vin în sprijinul vizitatorilor.

Noul concept de amenajare propune un circuit funcţional fluent din toate punctele de vedere precum şi funcţiuni care să satisfacă nevoile şi pretenţiile vizitatorilor. Astfel apare conceptul de “zonă liberă” (spatiu in care poti intra sa te informezi, sa cumperi carti fara a plati bilet sau alte taxe) care cuprinde: recepţia, casa de bilete, zona de informare, magazin de suveniruri, o cafenea culturala şi grupuri sanitare.

De asemenea, se creează accesibilitatea în spaţiul muzeal pentru persoanele cu dizabilităţi, prin elevatoare portabile, grupuri sanitare speciale pentru această categorie de persoane.

În noua amenajare a spaţiilor se ia în calcul mutarea tuturor funcţiunilor administrative (depozite) din zona destinată expoziţiei în spaţii create special în zona administrativă conform schemei funcţionale, pentru a se putea crea un traseu de vizitare coerent, logic şi accesibil”, explica, într-un interviu pentru romanialibera.ro, Sergiu Olteanu, coordonator PR Artex Services International, firma care lucrează în acest moment pentru noul concept.

Istoria Muzeului Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa”

Muzeul îşi află începuturile în Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Antichităţi din Bucureşti fondat pe 3 noiembrie 1834 la iniţiativa marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlăuntru” şi al fratelui principelui Alexandru Ghica, primul donator al muzeului.

Adăpostit la început în clădirea Colegiului „Sf. Sava”, el a ajuns să aibă o clădire dedicată abia în anul 1906, la iniţiativa directorului de atunci, Grigore Antipa.

Dezvoltarea muzeului s-a produs după ce, în 1893, Take Ionescu, ministrul Cultelor şi al Instrucţiunii Publice, l-a numit pe doctorul Grigore Antipa – abia revenit în ţară după finalizarea studiilor în Germania – în funcţia de director al Secţiei de Zoologie a Muzeului.

În perioada 1904-1906 a fost construită clădirea actuală, considerată acum monument de arhitectură.

Planurile au fost făcute de inginerul Mihail Roco iar faţada a fost desenată de arhitectul Grigore Cerchez.

Muzeul Naţional de lstorie Naturală “Grigore Antipa” a fost primul edificiu din România începutului de secol XX, construit cu scopul de a deveni muzeu.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă