Muzeul atrocitatilor comunismului, la Ieud

Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei a infiintat in localitatea Ieud o sectie despre atrocitatile comunismului, intr-o casa donata de o familie de patrizani anticomunisti. Micul muzeu reprezinta singura reabilitare morala a acestor ...

Share

Carmen Cosman 0 comentarii

12.05.2009 - 00:00

Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei a infiintat in localitatea Ieud o sectie despre atrocitatile comunismului, intr-o casa donata de o familie de patrizani anticomunisti. Micul muzeu reprezinta singura reabilitare morala a acestor luptatori si ar putea deveni perla Maramuresului.

Casa donata de familia Dunca Patu Muzeului Maramures, dar si marturiile pastrate nealterate peste ani, vorbesc despre acele vremuri tulburi. Conducerea institutiei muzeale a renovat cladirea si a deschis acolo un punct care sa puna in valoare lupta de rezistenta impotriva sovieticilor.


In Maramures au actionat doua mari grupuri de rezistenta, respectiv Grupul Popsa, de la Ieud, si Grupul Pop – Oniga, care actiona in zona Tibles. Pe langa aceste organizatii de rezistenta au mai existat si opozanti razleti care au avut de suferit din cauza convingerilor lor. Grupul din Ieud s-a constituit in anul 1948, in padurile din jurul localitatii si era condus de Ioan Popsa. In jurul lui s-au grupat fratele acestuia, Vasile Popsa, Mihai sofron, Vasile Botea. In anul 1949, liderilor miscarii de rezistenta li s-au alaturat mai multi preoti greco – catolici. Din familia Dunca nu mai putin de cinci persoane au ajuns in beciurile Securitatii si mai apoi in inchisorile comuniste, iar in locuinta donata Muzeului, unul dintre lideri a fost impuscat.

Citește totul despre:

Comentarii