30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMunitie NATO fabricata la UM Cugir

Munitie NATO fabricata la UM Cugir

La Cugir (judetul Alba) a fost pornita, ieri, dupa doi ani de la inaugurare, singura investitie din Romania in domeniul producerii munitiei compatibile cu standardele NATO, care a costat Statul Roman peste 20 de milioane de dolari. La eveniment a fost prezent, pe langa cei doi directori ai societatilor (SC “Uzina Mecanica Cugir” SA si SC “Fabrica de Arme” SA) care isi desfasoara activitatea pe platforma industriala, Toader Ulise si Francisc Kudler, si secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Cornel Chiriac.
Desi a fost inaugurata cu mare fast de fostul premier Adrian Nastase in 2003, linia de productie de la Cugir nu a functionat pana acum, in conditiile in care investitia nu era finalizata integral. Secretarul de stat Cornel Chiriac a declarat ca a fost fabricat, deja, primul lot de cartuse care se afla in plin proces de certificare internationala.
“Am obtinut certificarea in Romania si acum urmeaza sa obtinem certificarea internationala din partea unei firme specializate din Anglia. Urmeaza sa acoperim fluxurile de fabricatie cu comenzi dupa normele NATO. Pana acum toate produsele romanesti din domeniu au fost fabricate dupa norme est-europene care presupuneau manopera multa si costuri foarte mari. Prin aceasta investitie am intrat in noua tehnologie a Uniunii Europene. Ne incadram in costurile si normele europene”, a afirmat Chiriac.
Secretarul de stat a facut cateva precizari si in legatura cu sectorul civil care exista in cadrul celor doua societati cugirene rezultate in urma divizarii fostei uzine mecanice. “Din punct de vedere a sectorului civil am analizat concentrarea zonelor vizibile in cateva hale. De asemenea, vom valorifica ceea ce ramane pentru a stinge datoriile. In cateva luni, odata cu grabirea procesului de privatizare, vom putea ajunge la rentabilitate”, a adaugat Chiriac.
Potrivit sursei citate, privatizarea SC “Uzina Mecanica Cugir” SA si a SC “Fabrica de Arme” SA se va realiza in 15 pasi, procedura urmand a fi declansata in septembrie 2005 si incheiata in mai 2006. Reprezentantul Ministerului Economiei si Comertului a mai mentionat ca pana in prezent si-au aratat disponibilitatea de a participa la privatizarea societatilor din Cugir, firme din Austria si SUA, precum si o companie multinationala cu sediul in vestul Europei.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă