12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMulti candidati au scris un eseu pe marginea romanului "Ion" de Rebreanu

Multi candidati au scris un eseu pe marginea romanului “Ion” de Rebreanu

Cei peste 165.000 de candidati, dintre care 22.000 in Capitala, care au promovat probele orale ce s-au desfasurat saptamana trecuta continua examenul de bacalaureat cu probele scrise, care au inceput ieri cu disciplina limba si literatura romana. La ora 9, secretarul de stat Paloma Petrescu a extras din urna, din cele trei variante de subiecte pregatite de Serviciul National de Evaluare si Examinare, varianta de subiecte cu numarul 2. Pentru rezolvarea subiectelor, la fiecare din probele scrise candidatii au la dispozitie trei ore din momentul in care au primit subiectele.

Varianta 2 a inclus trei subiecte, primul si al treilea cotate fiecare cu cate 40 de puncte si al doilea cu 10 puncte. La primul subiect, pe marginea poeziei “Din valurile vremii” a lui Mihai Eminescu, absolventii de liceu aveau de rezolvat zece cerinte de gramatica, de corectare a greselilor trecute intentionat, de comentare a ultimei strofe etc. La al doilea subiect, candidatii au avut de redactat o scrisoare adresata verisoarei Maria, careia trebuia sa i se prezinte un moment al festivitatii organizate cu prilejul incheierii cursurilor, in care trebuiau sa fie integrate adecvat cuvintele ochi, (a) cuprinde, vis, amintire, vreme, singur.
In fine, al treilea subiect le cerea candidatilor sa scrie un eseu de 2-4 pagini in care sa se ilustreze particularitatile romanului (pana la al II-lea razboi mondial), prin referire la o opera literara studiata, apartinand unui autor canonic.
Dintre cele studiate, foarte multi candidati au ales romanul “Ion” al lui Liviu Rebreanu. In privinta subiectelor, atat profesori de specialitate, cat si candidati au concluzionat ca nu au fost foarte grele, subiectul al treilea dandu-le posibilitatea de a alege dintr-o paleta foarte larga. De exemplu, se putea alege unul dintre romanele “Ion”, “Padurea spanzuratilor”, “Enigma Otiliei”, “Baltagul”, “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” etc.

Autorul canonic, greu de explicat

Daca pentru absolventii de liceu nu a fost o problema sa aleaga un roman al unui autor canonic, oricine din afara a fost pus pe ganduri. Firesc, mai ales ca atunci cand spui “canonic” te duci automat cu gandul la ceva religios, legat de biserica. Asa ar face orice om care a mai citit la viata lui sau care se uita in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX).
“Potrivit programelor scolare in vigoare, autori canonici sunt Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Calinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda si Nichita Stanescu. Elevilor li s-a spus care autori sunt canonici, deci nu au avut probleme de intelegere. Am respectat intocmai programele scolare. Noi nu am facut programele scolare, deci nu am cum sa explic la ce s-au gandit inspectorii respectivi si ce inteleg prin autori canonici. Probabil ca au fost considerati autori canonici cei mai importanti autori romani”, ne-a declarat foarte amabil dl profesor de romana Mihail Stan, inspector in Serviciul National de Evaluare si Examinare. Nici dna profesoara Eliza Trusca, inspector de romana in Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, nu a reusit sa ne dea o definitie clara a autorului canonic: “Elevii au stiut clar care sunt autorii canonici, anume cei trecuti in programa scolara. Probabil ca este tipul de autor clasic, dar nu marii clasici. Ca formulare, consider ca subiectele de la proba scrisa de astazi (ieri – n.n.) au fost destul de lejere si frumoase, candidatii avand un spatiu mai larg, deci subiecte bine formulate”. Dimpotriva, dna Maria Virginia Got, inspector de romana in Ministerul Educatiei si Cercetarii, care poate ne-ar fi “luminat” vizavi de autorii canonici, nu ne-a lasat prea mult spatiu la dispozitie. Motivand ca este la volan si se indreapta spre Alba Iulia, ne-a trimis la SNEE, cei care au facut subiectele. Ah, ne-a urat si o zi buna !

MEdC rescrie DEX-ul

Ciudat si de neexplicat este de ce prin programele scolare Ministerul Educatiei si Cercetarii incearca sa rescrie DEX-ul, desi parca acest atribut ii revine Academiei Romane. Practic, elevilor li se induc alte sensuri ale unor cuvinte, cum este “canonic”. Automat, cand spui “canonic” te duci cu gandul la ceva religios, legat de biserica. Ceea ce confirma si Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, autor Academia Romana, Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan”, editia a II-a, 1996, potrivit caruia canonic, atunci cand este substantiv, inseamna “preot catolic sau anglican care face parte din consiliul episcopal; superiorul unei catedrale”, iar cand este adjectiv, “in conformitate cu canoanele, privitor la canoane; recunoscut de biserica”. Nici daca mergem sa vedem ce explicatii da DEX-ul canonului, tot nu gasim legatura cu autorul canonic inventat de MEdC in programele scolare (a se vedea facsimilul). Oare ar mai trebui sa ne miram ca elevii ajung sa dea alte sensuri unor cuvinte, cand insesi programele scolare le induc acest lucru?
Cinci candidati care au intarziat ieri – dintre care doi pentru ca locuiesc in afara Capitalei si au ajuns mai tarziu decat era normal cu autobuzele din cauza vremii, iar trei pe motiv de sanatate – au fost nevoiti sa sustina bacalaureatul dupa-amiaza, de la ora 14. Celor cinci absolventi de liceu li s-a dat spre rezolvare varianta de subiecte de rezerva, anume cea cu numarul 3. Majoritatea candidatilor va avea o zi de pauza, astazi fiind programata proba scrisa la limba si literatura materna, care este sustinuta doar de cei care au studiat in respectiva limba.

Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...
Ultima oră
Pe aceeași temă