12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMorga lucreaza ca in Evul Mediu

Morga lucreaza ca in Evul Mediu

Desi pare greu de crezut, in plin secol XXI cadrele medicale din Romania lucreaza in conditiile de acum 20 de ani. Aceasta este si situatia asistentilor de la Morga Spitalului Judetean Constanta. Echipamentele de protectie, trusele medicale, un spatiu adecvat desfasurarii meseriei si chiar apa calda au devenit lucruri la care doar viseaza angajatii morgii. Pe cat pare de ireal adevarul este cu atat mai grav. Ustensilele cu care lucreaza angajatii de la morga spitalului ar putea intra oricand in colectia unui muzeu. Bisturiele sunt atat de tocite incat angajatii sunt nevoiti sa foloseasca cutite de bucatarie aduse de acasa. Mai mult de atat, cadavrele copiilor cu probleme sociale morti in spital sunt tinute in cutii de carton. Cum toate acestea nu erau de ajuns, in urma cu cateva zile s-a mai defectat unul dintre aparatele de racire a camerei frigorifice in care sunt tinute cadavrele. Surse neoficiale din institutie spun ca frigiderul din laboratorul de prosectura nu va face fata temperaturilor ridicate din aceasta vara din cauza defectiunilor. In camera frigorifica sunt tinute de obicei cadavrele pacientilor decedati in spital care nu au familie sau sunt cazuri sociale, dar si cele medico-legale, si pe care angajatii morgii sunt nevoiti sa-i conserve chiar si timp de cateva luni.

Fara frigider

In momentul de fata un singur agregat din trei mai functioneaza la frigiderul morgii spitalului, iar pe timpul verii nu se poate ajunge la o temperatura potrivita pentru pastrarea corpurilor umane. Salariatii laboratorului trebuie sa faca fata mirosului pestilential care este greu suportabil. Aceleasi surse spun ca firma care a montat aparatura frigorifica nu si-a recuperat cheltuielile, iar in prezent refuza sa mai faca alte servicii. Problema instalatiei de frig nu este o noutate. Frigiderul in care sunt depozitate cadavrele functioneaza, de mai bine de trei ani, la capacitate minima. Cadavrele au fost tinute astfel la o temperatura de doua ori mai mica fata de cea indicata in mod normal. Daca iarna mirosul este relativ suportabil, o data cu venirea caldurii asistentii sunt nevoiti sa izoleze camera frigorifica cu carpe si bucati de hartie, pentru a bloca astfel emararea mirosurilor ingrozitoare. Si cu toate acestea… nu exista nici un sistem de ventilatie. Aceeasi situatie jalnica o intalnim si la capitolul ustensilelor.

Truse medicale… lipsa

In timp ce medicina moderna incearca sa scape de bisturiu, in favoarea laserului, asistentii de la morga spitalului ar da orice ca sa intre in posesia unor astfel de instrumente. Si asta deoarece bisturiele pe care le aveau de aproape 10 ani nu mai pot fi folosite. Astfel, ei au fost nevoiti sa lucreze cu cutite de bucatarie, pe care si le-au cumparat din comert, din banii lor. Asistentii spun ca bisturiele nu mai sunt bune pentru ca s-au tocit si nu mai taie. Totodata, daca o trusa originala are diferite ustensile speciale, cei de la morga au ramas dintr-o astfel de trusa cu zeci de piese doar cu trei bisturie. Pentru a-si face treaba asistentii au fost nevoiti sa inventeze sau sa isi procure singuri materialele necesare. O a doua varianta a asistentilor a fost sa se roage la casari sa le dea cate o foarfeca, cate un bisturiu si tot ceea ce mai putea fi folosit.

Un teanc de sesizari

Desi totul pare ireal, toata lumea, in speta cei responsabili in a face ceva pentru remedierea situatiei, cunosc de ani buni situatia in care sunt nevoiti sa lucreze cadrele medicale de la morga. In fiecare an asistentii au facut cel putin cate un referat catre conducerea Spitalului Judetean prin care cereau ustensile, insa pana acum nu au primit nici un raspuns. Dupa ce a mai cedat inca un aparat de racire conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Constanta a promis ca, in cel mult doua luni, sa rezolve problemele de la morga. Directorul unitatii medicale, doctor Catalin Grasa, a precizat ca a identificat si un spatiu de 50 de mp pentru a extinde laboratorul, astfel incat activitatea sa se desfasoare corespunzator, dar se vor cauta sponsori pentru reabilitarea acestuia. Catalin Grasa spune ca va organiza licitatie pentru achizitionarea de noi agregate pentru frigiderele morgii, dar este un lucru care va mai dura.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă