Monument Memorial pe Rapa Robilor din Aiud

» Crucile infratite vor fi asezate pe locul unde au fost ingropati martirii ucisi in timpul regimului comunist.Rapa robilor, cunoscutul loc de trista amintire din Aiud unde au fost ingropati detinutii politici care si-au gasit ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

11.03.2009 - 00:00
» Crucile infratite vor fi asezate pe locul unde au fost ingropati martirii ucisi in timpul regimului comunist.

Rapa robilor, cunoscutul loc de trista amintire din Aiud unde au fost ingropati detinutii politici care si-au gasit sfarsitul in inchisoarea din localitate, va avea un nou monument. Este vorba despre un centru memorial, de aducere aminte pentru prezent si viitor. Initiativa apartine cunoscutului regizor si actor Dan Puric, care va dona in acest scop toate incasarile de la seria de conferinte ce le sustine in anul 2009. "Din banii castigati imi voi face, ca toti oamenii bogati, o vila, dar nu la Pipera sau la Snagov. Am gasit un cartier rezidential al lui Dumnezeu, uitat de oameni, la Aiud, pe Rapa Robilor. Vila se va numi Manastire Memoriala", a spus Dan Puric, la prima dintre conferinte. Demersul este sustinut si de IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Monumentul care exista in prezent pe Rapa Robilor, denumit ,,Calvarul Aiudului", a fost ridicat in cinstea si pomenirea martirilor prigoanei comuniste in perioada 1945 – 1964. "La Aiud, loc de intemnitare si exterminare, comunistii au ingropat, in cimitirul denumit de localnici Rapa Robilor, elita rezistentei romanesti. Inmormantarea detinutilor se facea noaptea, pe intuneric, fara sa li se puna cruce la capatai. Aici, unde mortii sunt neidentificati, de multe ori azvarliti in gropi comune, numai crucile acestui monument le vor veghea somnul", suna anuntul inginerului Gheorghe Brahonschi, in 1992, cand au fost incepute lucrarile la monument. Constructia mausoleului ridicat de fostii detinuti politici la Aiud a durat sapte ani. Monumentul cuprinde un sir de sapte cruci infratite, deasupra carora se afla o alta cruce, mai mare, toate fiind sustinute de un imens osuar-biserica. Mausoleul de la Aiud a fost sfintit ca biserica de catre IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, el insusi fost detinut politic, iar in imediata sa vecinatate, la initiativa parintelui Iustin Parvu, a fost intemeiat un schitul "Inaltarea Sfintei Cruci".

CINSTIRE
Toate cultele religioase din Romania sustin cinstirea martirilor cazuti in timpul dictaturii comuniste. Pentru greco-catolici, Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei a devenit loc de pelerinaj, pentru ca acolo sunt ingropati episcopii ucisi in temnita situata langa frontiera cu fosta URSS. Un alt loc de pelerinaj a devenit cimitirul inchisorii Gherla, unde sunt inmormantati zeci de oponenti ai regimului comunist, inclusiv lierul rezistentei din zona Huedinului, doctorul taranist Iosif Capota.

Citește totul despre:

Comentarii