Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Modernizarea invatamantului demareaza in aprilie

Programul privind modernizarea invatamantului romanesc, convenit cu sindicatele in timpul dezbaterilor de anul trecut la Legea bugetului pe 2006, va fi aplicat incepand cu luna aprilie. Pana atunci, va fi incheiata evaluarea proiectelor primite, ...

Share

Andreea Nicolae 0 comentarii

02.03.2006 - 00:00
Programul privind modernizarea invatamantului romanesc, convenit cu sindicatele in timpul dezbaterilor de anul trecut la Legea bugetului pe 2006, va fi aplicat incepand cu luna aprilie. Pana atunci, va fi incheiata evaluarea proiectelor primite, vor fi concepute hotararile de guvern necesare si se va stabili daca pentru finantare se va apela la sistemul bancar romanesc sau la piata internationala.
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a avut ieri o prima runda de discutii cu membrii Comisiei de finante-banci a Senatului, pentru a se stabili termenele necesare pentru aplicarea Programului privind modernizarea invatamantului romanesc. Reamintim ca programul, convenit cu sindicatele, necesita pentru anul 2006 o sustinere de 1,1 miliarde euro, suma care nu a fost inclusa in Legea bugetului. In urma intalnirii dintre finantistii Senatului si ministrul Hardau, s-a convenit ca pana la sfarsitul lunii martie sa fie facuta evaluarea pe intreaga tara a proiectelor si sa fie alocate sumele aferente fiecarui judet, urmand a fi elaborate si proiectele de hotarari de Guvern necesare asigurarii cadrului normativ. In ceea ce priveste stabilirea strategiei de finantare, se contureaza varianta adresarii pietei interne, care ar prezenta unele avantaje fata de imprumuturile din strainatate. Banii care ar fi luati de la bancile internationale (BM, BERD, BEI etc.) ar veni exclusiv prin rapoarte contractuale cu Guvernul Romaniei, ceea ce inseamna ca cheltuirea ar trebui sa se faca centralizat, Executivului revenindu-i obligatia de a organiza licitatii nationale pentru selectarea beneficiarilor si de a urmari desfasurarea proiectelor. Procedurile sunt insa greoaie si ar putea duce la depasirea termenelor fixate. Din acest motiv, dar si pe baza unor experiente anterioare nefericite, finantistii si Ministerul Educatiei iau in considerare posibilitatea imprumutarii de la sistemul bancar romanesc. Varianta va fi discutata saptamana viitoare, cand va avea loc o intalnire, tot la Comisia senatoriala pentru buget-finante, intre ministrul Mihail Hardau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, si un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. Daca se va merge pe scenariul apelarii la bancile romanesti, ar fi "o actiune fara precedent din 1990 incoace si care arata forta, maturitatea sistemului bancar romanesc", dupa cum apreciaza Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget a Senatului.

Numai invatamantul universitar a venit cu proiecte de 1,5 miliarde euro

Din cele 1,1 miliarde euro ale programului, 700 milioane euro vor fi indreptate spre invatamantul preuniversitar (din care cel putin 400 milioane euro vor merge in mediul rural), iar restul catre cel universitar. Sumele pot parea foarte mari, dar sunt mici in comparatie cu necesitatile sistemului scolar romanesc. De exemplu, numai pentru invatamantul universitar de stat s-au conceput si trimis proiecte Ministerului Educatiei in valoare de 1,5 miliarde euro. Evaluarea, care trebuie incheiata pana la sfarsitul acestei luni, ia in considerare trei categorii de programe: nationale, de reabilitare si personalizate, adica in functie de necesitatile unui judet sau altul. In ceea ce priveste programele nationale, se are in vedere construirea a 80 de campusuri universitare - nu in capitalele de judet, ci in orasele mici sau comune - in scopul reducerii abandonului scolar intre cursul primar si cursul secundar, crearea a 40 de scoli de arte si meserii, cate una pentru fiecare judet, care sa acopere o gama larga de meserii si asigurarea pentru toate scolile din Romania de computere si conectare la Internet. Evaluarile preliminare pentru acest ultim program national au relevat ca pana in 2008 trebuie achizitionate intre 75.000-90.000 de calculatoare.
Pe langa aceste programe, mai trebuie onorate datoriile lasate cadou de Guvernul Nastase, datorii provenite din calcularea eronata a salariilor cadrelor didactice in perioada octombrie 2001- octombrie 2004. Restantele vor fi platite esalonat, iar pentru anul 2006 se preconizeaza achitarea sumei de 3.000 miliarde lei vechi din totalul de 6.376 miliarde.

Citește totul despre:

Comentarii