Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mittal Steel "dinamiteaza" locuitorii Hunedoarei

Locuitorii municipiului Hunedoara sunt obligati zilnic sa suporte zgomotul infernal produs de detonarea unei cantitati de dinamita de catre angajatii "Mittal Steel" din oras. Acestia au spus ca s-au saturat de bubuiturile care le sperie copiii si ...

Share

Nora Corvin 0 comentarii

15.07.2005 - 00:00
Locuitorii municipiului Hunedoara sunt obligati zilnic sa suporte zgomotul infernal produs de detonarea unei cantitati de dinamita de catre angajatii "Mittal Steel" din oras. Acestia au spus ca s-au saturat de bubuiturile care le sperie copiii si le produc insomnii. "De obicei, zgomotul se aude dupa ora 15.00, de doua sau de trei ori, uneori chiar de mai multe ori. Seara se inroseste cerul atunci cand se aude bubuitura, probabil ca de la praf", a afirmat unul dintre locuitorii orasului.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) din judet sustin ca zgomotul se datoreaza detonarii zgurii intarite in oalele cu care se transporta materia incandescenta rezultata in urma procesului de productie a otelului. Unul dintre consilierii institutiei, Georgeta Barabas, a declarat ca holding-ul indian care a preluat fostul combinat siderurgic din municipiul de pe Cerna foloseste un procedeu care se utiliza in urma cu peste 20-30 ani si care in prezent nu mai este agreat.
"In nici o tara din lume nu mai este folosita acesta tehnologie. Practic, "Mittal Steel" Hunedoara arunca zgura in incinta unitatii, apoi o incarca in camioane si o depoziteaza pe halda de zgura din Buituri. De fapt, in aceasta zona a fost depozitata, incepand din anii '60, zgura rezultata din procesul de productie de la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, halda formata reprezentand o sursa de poluare a zonei. Acum, doua firme au incheiat contracte si exploateaza halda de zgura. De fapt, una dintre societatile respective s-a oferit sa preia zgura fierbinte si sa folosesca un alt procedeu care nu produce pagube mediului inconjurator, insa "Mittal Steel" nu a fost de acord", a mai spus Georgeta Barabas.
Potrivit sursei citate, APM nu poate constrange in nici un fel societatea sa utilizeze un alt procedeu pentru inlaturarea deseurilor provenite din procesul de productie al otelului.
"Activitatea acesta nu este autorizata si nici autorizabila, deoarece este o procedura exclusa din start care produce noxe. Si cand spun asta, ma refer la disconfortul produs de zgomotul detonarii zgurii intarite, la particulele de praf degajate in aer si la gaze", a adaugat Georgeta Barabas.
Mai mult, reprezentantul APM sustine ca fiecare agent economic trebuie sa implementeze cele mai bune tehnologii dinsponibile in domeniu, asa numitele BAT-uri (Best Available Tehnology), acesta fiind o masura necesara pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Tehnologia folosita la Hunedoara nu este prevazuta niciunde, deoarece nimeni nu o mai foloseste. Nu numai ca este depasita, dar pentru occidentali este inexistenta", a mai mentionat consilierul din cadrul agentiei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...