10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMiliarde evaporate prin "United Chemicals Industries" Alba Iulia

Miliarde evaporate prin “United Chemicals Industries” Alba Iulia

Un cetatean sarb a dat, la Alba Iulia, o “teapa” de peste 10 miliarde lei vechi, dupa ce a derulat mai multe afaceri ilegale in domeniul comercializarii de produse petroliere. Pagubitii sunt bugetul statului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si firma privata “Lukoil”.
Pavel Okolisan a infiintat, in 2001, intr-un apartament situat pe Bulevardul Transilvaniei din oras, firma “United Chemicals Industries” SRL, avand ca obiect de activitate “comert cu amanuntul neefectuat prin magazine”. Dupa doi ani si ceva de activitate si fara sa achite cea mai mare parte a datoriilor pe care le avea fata de bugetul statului, cetateanul strain s-a facut nevazut. In urma lui a ramas, insa, o datorie de peste 10 miliarde lei, care nu mai poate fi recuperata de autoritatile Statului Roman.
Ilegalitatile la “United Chemicals Industries” au fost descoperite la inceputul anului 2004, cand o echipa de inspectori ai Administratiei Finantelor Publice (AFP) a municipiului Alba Iulia au dorit sa realizeze un control la sediul declarat al firmei. Spre surprinderea lor, la adresa respectiva isi desfasura activitatea o alta societate.
Ulterior, angajatii AFP au aflat ca firma pe care doreau sa o verifice a functionat in acel spatiu in perioada mai 2001 – august 2002. Pana la urma, inspectorii Garzii Financiare au reusit sa intre in posesia unor documente care aratau relatiile comerciale existente intre societatea din Alba Iulia si alte firme din Braila (“Zonix Prod” SRL), Oradea (“Sardres” SRL, “Contreal” SRL), Cluj-Napoca (“Coman” SRL) si Bucuresti. Una dintre firmele in cauza – “Instal Transport Service” SRL Bucuresti – nu exista, numarul de inmatriculare atribuit acesteia apartinand unei alte societati din Capitala.
Din analiza facturilor corespunzatoare relatiilor de afaceri dintre societatile mentionate si firma din Alba Iulia a rezultat ca “United Chemicals Industries” nu a achitat la bugetul consolidat al statului TVA si impozit pe profit in valoare totala de 8,75 miliarde lei. Neavand posibilitatea de a recupera datoria prin metodele proprii, AFP a cerut Tribunalului Alba admiterea unei cereri privind lichidarea judiciara si falimentul societatii.
Solicitarea reprezentantilor AFP a fost aprobata de judecatorul sindic in 22 martie 2005, cand a fost numit si un lichidator judiciar.
“United Chemicals Industries” se ocupa cu vanzarea carburantilor si uleiurilor auto, avand infiintat un punct de lucru si la Savarsin, judetul Arad. In septembrie 2001, firma a fost amendata cu 50 de milioane de Inspectoratul de Mediu Arad pentru comercializarea de uleiuri auto fara a detine un spatiu de colectare a uleiurilor uzate.
La Registrul Comertului, “United Chemicals Industries” apare ca avandu-l unic asociat pe Pavel Okolisan, domiciliat in Kustilj – Iugoslavia, iar ca administrator pe Nicolae Catalin David, cu domiciliul in Tandarei, judetul Ialomita. Administratorul societatii a fost numit in functie in 8 aprilie 2004, pentru 99 de ani. Negasindu-l pe cetateanul sarb, autoritatile si-au indreptat atentia asupra administratorului.
In declaratia existenta la dosarul de lichidare judiciara, Nicoale Catalin David sustine ca a fost indus in eroare de Pavel Okolisan si ca nu a semnat nici un act in numele societatii. Lichidatorul judiciar numit de judecatorul sindic i-a cerut, insa, in mai multe randuri administratorului Nicolae David sa prezinte documentele contabile ale societatii. Acesta a fost gasit cu mare greutate, el schimbandu-si domiciliul din Tandarei in Mihail Kogalniceanu – Ilfov.
De asemenea, lichidatorul judiciar a semnalat prezenta unor “informatii contradictorii” in sensul ca din ultimul bilant contabil depus de societate in 30.06.2003, nu rezulta realitatea obligatiilor fata de bugetul statului. Lichidatorul explica aceasta situatie prin faptul ca, ulterior datei de raportare a bilantului, ar mai fi avut loc relatii comerciale derulate de firma.
In septembrie 2005, tabloul creditorilor SC “United Chemicals Industries” SRL arata in felul urmator: AFP Alba Iulia – 9,33 miliarde lei, AVAS – 45,4 USD si “Lukoil Downstream” – 704 milioane lei.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă