13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMiliarde "pompate" degeaba in Filarmonica de Stat Oradea

Miliarde “pompate” degeaba in Filarmonica de Stat Oradea

Filarmonica de Stat Oradea ar putea fi evacuata din cladirea pe care o ocupa in prezent, daca imobilul va fi retrocedat Episcopiei Romano-Catolice. Si asta, dupa ce timp de cativa ani Consiliul Judetean Bihor a bagat sume mari in renovarea cladirii pe care o ocupa institutia de cultura.
Anumite surse din cadrul Filarmonicii sustin ca restituirea actualului sediu catolicilor nu este decat o chestiune de timp. Mai mult, potrivit acelorasi surse, Consiliul Judetean, condus de presedintele Alexandru Kiss (UDMR), a aprobat investitii uriase in cladire, in ultimii ani, tocmai pentru ca ar fi stiut ca va fi retrocedata Episcopiei Romano- Catolice.
Initial, fostul ministru al Culturii si Cultelor, Mona Musca, a afirmat ca Filarmonica de Stat ar putea sa fie mutata in pasajul “Vulturul Negru”, acolo unde a functionat cinematograful “Libertatea”. Acel spatiu a fost, insa, concesionat de filiala din judet a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor RomaniaFilm (RADEF) unei societati comerciale din Cluj-Napoca, care doreste sa redeschida aceasta unitate.
Mai mult, nici la acesta data nu s-a ajuns la o solutie prin care statul si-ar putea recupera investitiile de zeci de miliarde de lei facute in cladirea ocupata de institutia de cultura. Reprezentantii Filarmonicii sunt de parere ca imobilul se afla acum intr-o stare foarte buna si ar fi dezavantajati de mutarea in alta parte.
La un calcul foarte simplu, se pot vedea cati bani s-au investit in ultimii ani la imobil, doar lucrarile de refacere efectuate la sala de spectacole “Enescu-Bartok” si in infrastructura ridicandu-se la zeci de miliarde de lei. Astfel, din 2002 numai in sala unde sustine concerte Filarmonica s-au bagat aproximativ 16 miliarde lei vechi. La aceasta lucrare se mai adauga si cele din perioada 1992-2002, cand banii au fost alocati in mai multe transe din cauza unei lipse de fonduri.
Este vorba de aproximativ 8 miliarde lei vechi, investiti in infrastructura, 2,5 miliarde lei in scaune, un miliard in draperii, 500 de milioane pentru marmura cu care au fost imbracate scarile, 300 de milioane de lei pentru amenajarea acusticii salii de spectacole, doua miliarde lei pentru centrala de incalzire si un miliard pentru curtea exterioara. Astfel, institutia de stat oradeana a ajuns una dintre cele mai luxoase cladiri, iar sala de spectacole are cea mai buna acustica din municpiu.
Directorul Filarmonicii, Sarkady Szolt, a declarat ca in cazul in care vor fi mutati din imobilul pe care il ocupa in prezent au pretentia ca sala de spectacole sa aiba o acustica similara cu cea in care sustin acum concerte si care are un nivel de perfomanta foarte inalt. El si-a manifestat speranta ca autoritatile sa reuseasca se ajunga la o solutie amiabila cu romano-catolicii si ca negocierile sa mearga bine.
Pe de alta parte insa, directorul Scolii de Arte “Francisc Hubic”, Marian Bobioa, institutie care functioneaza in acelasi imobil cu Filarmonica, a afirmat ca este impotriva mutarii deoarece au investit foarte mult in amenajarea salilor de casa si a acoperisului.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă