10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de credinciosi din toata tara au stat la coada cu orele

Mii de credinciosi din toata tara au stat la coada cu orele

Ieri, Biserica “Sfantul Mina” din Capitala a fost in continuare asaltata de credinciosii ce au vrut sa atinga Moastele Sfantului Mina, care au fost scoase in curtea bisericii de joi, 10 noiembrie. Din Bucuresti sau din imprejurimi, unii chiar din zone mai indepartate, credinciosii n-au cracnit si, pentru a ajunge la racla cu Moastele Sfantului Mina, au stat la coada cu orele, fiecare cu speranta ca va fi ajutat in nevoile sale. Coada, care se intindea pe sute de metri, pornea din fata bisericii de pe Bd. Corneliu Coposu, continua pe str. Hristo Botev si se incheia pe str. C.F. Robescu, la cealalta intrare in lacasul de cult. Cativa jandarmi erau pe pozitie, pentru a fi siguri ca nu vor aparea incidente, in timp ce politisti de la circulatie dirijau traficul care era extrem de aglomerat. Si cum pe langa coada credinciosilor, str. F.C. Robescu era plina de tarabe, corturi si masute ale comerciantilor Ð se stie, la orice asemenea sarbatoare intreprinzatorii sunt pe pozitie, politia a inchis circulatia pe respectiva artera, autoturismele fiind dirijate pe Hristo Botev, unde masinile circulau bara la bara. Pe langa vanzatoarele brunete care vindeau un buchetel de tufanele cu 10.000 de lei, un barbat cu un lighean in brate striga constant “Gogosi calde avem!”. In cateva minute, gogosile s-au topit, credinciosii fiind destul de infometati dupa multele ore petrecute la coada. Alti comercianti, chiar si maicute sau calugari veniti de pe la diverse manastiri, vindeau fel de fel de obiecte religioase Ð iconite, cruciulite, candele, carti de rugaciuni, matanii, lumanari etc. Cateva femei venite din provincie incercau sa vanda pulovere si veste din lana netoarsa, la 300.000 de lei, respectiv 200.000 de lei bucata.
“Vin mereu la astfel de sarbatori. Am fost si la Iasi, si la Sfantul Dumitru, acum aici, la Sfantul Mina. Avem datorii, copii in scoala, trebuie sa ne descurcam cumva. Si nu sunt scumpe puloverele sau vestele. Sunt bine lucrate, sunt impletite de mine, sora mea sau de cate cineva de la noi cand noi nu am avut timp si a trebuit sa mergem la camp. Merge destul de bine”, ne-a spus Doina Prodea, o femeie din zona Curtea de Arges.
Ca sa-i impiedice pe cei oachesi sa se bage in fata, o femeie mai hotarata statea in curtea bisericii si incerca sa faca ceva ordine. Ba chiar ii mai apostrofa pe cei care zaboveau prea mult la Moastele Sfantului Mina si-i zorea sa-i lase si pe altii, ca-i mare coada.
“Se spune ca Moastele Sfantului Mina fac minuni celor bolnavi si care au fost pagubiti. Dar sfantul acesta se cam razbuna pe cei care nu sunt seriosi si corecti. Si-i ajuta doar pe cei care cred cu adevarat si care vin regulat aici, la biserica, nu doar pe 11 noiembrie. M-am asezat la coada la 8,30 si cred ca mai stau vreo ora. Dar ma asteptam, ca nu-i prima data cand vin”, ne-a spus pe la ora 13 unul din credinciosi. La randul sau, o femeie de vreo 40 de ani ne-a spus ca din toate bisericile pe unde a mers, aici a simtit cu adevarat ca a fost ajutata. “De fiecare data cand am venit, am stiut apoi ca mi-a fost mai bine, mai ales pentru copiii mei. Dar nu trebuie sa vii doar de dragul de a veni, ci sa crezi in Dumnezeu si Sfantul Mina”, a adaugat femeia.
Si cum in astfel de zile oamenii sunt parca mai darnici, prin zona erau destui care cerseau. O zi speciala pentru credinciosi, pentru biserica si preotii de aici, care, insa, sunt obisnuiti cu aglomeratia, indeosebi in zilele de miercuri si joi cand in biserica aproape ca nu poti sa arunci un ac.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă