13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMii de credinciosi au venit din zori sa ia Agheasma Mare

Mii de credinciosi au venit din zori sa ia Agheasma Mare

Mii de credinciosi au venit in ziua de Boboteaza la Patriarhie, sa asculte slujba si sa ia Agheasma Mare. Oamenii au stat linistiti la o coada lunga, care se bifurca de o parte si de alta a Catedralei Patriarhale. Faptul ca fusesera pregatite o multime de butoaie mari din plastic pline cu apa sfintita le dadea tuturor garantia ca agheasma va ajunge pentru toata lumea. Iar vremea primavaratica, insorita si blanda sporea rabdarea oamenilor care se bucurau ca “gerul Bobotezei” nu si-a facut simtita prezenta.


Multi credinciosi s-au impartasit

In timp ce in Catedrala Patriarhala se desfasura slujba de Boboteaza, la poalele dealului oamenii care se aflau in trecere erau asaltati de vanzatorii de busuioc “pentru agheasma”. Apoi erau intampinati de cersetorii care repetau, ca intr-un refren, “foame, foame”. Profitand de vremea buna si de ziua de sarbatoare, negustorii ambulanti de “lucruri sfinte” etalau la vanzare icoane, candele, lantisoare de argint, mici pandantive cu subiect religios, carti despre Sfintii Parinti etc. In curtea Patriarhiei, inca de la intrare, patrulau jandarmi, iar masinile de pompieri erau parcate in apropiere. Cele doua bifurcatii ale cozii imense de credinciosi care asteptau sa ia agheasma erau tinute in ordine printr-un gard metalic amplasat cu acest prilej de-a lungul peretilor cladirilor, astfel incat mijlocul curtii sa ramana liber pentru cei care urmau sa iasa din catedrala.

Patriarhul Teoctist: “Romanii aduc in UE o bogata zestre sufleteasca”

Inainte ca preotii sa iasa din biserica, sa sfinteasca apa, multi dintre cei care au asistat la slujba (unii, in genunchi) au venit, cu lumanari aprinse, in fata altarului impodobit cu frumoase icoane din aur si email, sa se impartaseasca. Oameni de toate varstele – mame cu fiice la brat, tineri tati cu copii pe umar, batrani si copii -, toti erau frumos imbracati si plini de smerenie. In curtea Catedralei Patriarhale, se afla o frumoasa cruce imbracata in ramuri de brad si impodobita cu garoafe albe si rosii. In pridvorul Palatului Patriarhal, mai multi preoti impreuna cu Patriarhul Teoctist au binecuvantat oamenii si i-au stropit cu agheasma. Imbracat in vesminte albe, bogat impodobite, Patriarhul a rostit slujba in care a evidentiat rostul Bobotezei, una dintre cele mai vechi si mai importante sarbatori crestine. Cu acest prilej, Patriarhul Teoctist a facut referire si la “zestrea” bogata in valori sufletesti pe care romanii o aduc Europei odata cu aderarea la UE.

Prima la coada pentru Agheasma Mare

Cea dintai la coada pentru Agheasma Mare era d-na Nela Tocaci, care venise din zori, de la ora sase. “Vin aici de vreo cinci ani, tocmai din Berceni”, ne-a spus d-na Tocaci care urma sa ia noua litri de agheasma, pentru a le da si colegelor de serviciu. “Mereu am fost prima la coada. Imi place foarte mult sa vin la Patriarhie de Boboteaza pentru ca este foarte bine organizata impartirea agheasmei si totul este foarte frumos. Dimineata, cand am venit, biserica era deschisa, asa ca am intrat, m-am rugat in liniste si apoi am iesit si m-am asezat la coada. Chiar si daca era vreme rea, tot asa faceam, pentru ca am convingerea ca tot ce faci pentru Dumnezeu ti se intoarce in bine”, a mai spus d-na Tocaci.
In apropiere se afla o alta credincioasa, d-na Croitoru Elena, care a povestit despre soarta tragica a fiicei sale, care simtea o mare alinare atunci cand, la mare necaz, mama sa ii spunea rugaciuni. Oamenii ascultau si fiecare avea ceva de spus in confirmarea credintei lor in ajutorul lui Dumnezeu.

Credinta si generozitate

“Agheasma Mare se ia dimineata, pe stomacul gol, timp de opt zile, de la Boboteaza. Se ia in loc de anafura. Apoi, se pastreaza la loc curat, aproape de icoane si se foloseste cand zice preotul sau cand vrei sa binecuvantezi casa, curtea, animalele etc. Te apara de boli, te linisteste, alunga orice rau. Daca iti ramane pana la Boboteaza din anul urmator, poti sa iei iarasi din ea timp de opt zile”, spun oamenii, bucurosi sa-i invete rosturile pe cei care nu le prea stiu. “Intre cer si pamant este o legatura, asa cum o legatura este si intre diferitele situatii din viata noastra. Daca intelegi asta, este foarte usor sa respecti regulile credintei”, spuneau oamenii. Timp de ore in sir, dupa ce slujba s-a terminat, ei au ramas sa ia Agheasma Mare, sa o duca acasa si sa dea din ea tuturor celor care le va cere.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă