15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de clujeni au participat la sfintirea primei manastiri a calugaritelor baziliene

Mii de clujeni au participat la sfintirea primei manastiri a calugaritelor baziliene

Prima manastire a calugaritelor greco-catolice din Ordinul Sfantului Vasile cel Mare, cunoscute si sub numele de “calugarite baziliene”, a fost sfintita, ieri, la Cluj-Napoca de catre mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, Lucian Muresan, precum si de episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu.
La ceremonie au asistat cateva mii de persoane. Circa 500 dintre acestea au participat la o procesiune de circa cinci kilometri, intre Catedrala Greco-Catolica “Schimbarea la Fata” de pe Bulevardul Eroilor din centrul medieval al orasului, si Manastirea “Sfanta Macrina”, situata in cartierul Gheorgheni.
Inaugurarea lacasului monahal are o semnificatie paradoxala, potrivit spuselor preotului Mircea Martian, purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Ordinul calugaritelor a fost infiintat in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe atunci era format doar din doua calugarite. Singurul lor schit era in orasul Gherla.
Dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, in anul 1948, in loc sa piara, ordinul calugaritelor baziliene s-a intarit, in ciuda represaliilor. La sfarsitul prigoanei comuniste, in anul 1989, activau in ilegalitate 40 de calugarite, de 20 de ori mai multe decat la infiintare. In prezent, in Transilvania, exista 50 de calugarite din Ordinul Sfantului Vasile cel Mare. Ele se ocupa cu numeroase opere de caritate, de la ingrijirea batranilor si a copiilor si pana la organizarea unei cantine pentru saracii din Cluj-Napoca in care sunt hranite gratis in fiecare zi zeci de persoane.
Ordinul Sfantului Vasile cel Mare este la nivel mondial cel mai important ordin al calugarilor greco-catolici. In Transilvania, functioneaza din anul 1700 ordinul Sfantului Vasile cel Mare pentru barbati. La nivel mondial, Ordinul Sfantului Vasile cel Mare este cel mai important ordin calugaresc al greco-catolicilor si este raspandit atat in Estul Europei, in Ucraina de pilda, dar si in Occident, fiind reprezentat inclusiv la Vatican.
Regulile acestui ordin sunt extrem de asemanatoare cu cele din manastirile ortodoxe. Si asta, pentru ca Vasile cel Mare, cel care a stabilit regulile dupa care functioneaza cele mai multe manastiri din Crestinatatea rasariteana, este recunoscut drept sfant atat de catolici, cat si de ortodocsi.
In judet mai exista un lacas de cult al calugaritelor greco-catolice, cea a Surorilor Maicii Domnului. Din acest punct de vedere, municipiul Cluj-Napoca a devenit “capitala manastirilor greco-catolice romanesti”.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă