13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMegainvestitie pentru epurarea apelor uzate

Megainvestitie pentru epurarea apelor uzate

Europenii si romanii cofinanteaza un mega proiect de reabilitare a statiei Glina de epurare a apelor uzate, de care va beneficia municipiul Bucuresti. Costul total net al proiectului se ridica la 266,5 milioane euro. Se promite ca va fi una din cele mai mari statii din Europa.
Proiectul consta in tratarea apelor uzate ale Bucurestiului care in prezent sunt deversate, netratate, direct in Dambovita. Mai exact in aval, provocand apoi o grava poluare Dunarii si, ulterior, bazinului Marii Negre. Statia de epurare va avea o capacitate medie de tratare de circa 18 metri cubi pe secunda si va trata, la o singura incarcatura cu apa poluata, echivalentul apei folosite de 2,4 milioane de bucuresteni.

Exista si banii
Finantarea vine dintr-un ajutor rambursabil acordat de Comisia Europeana prin programul ISPA in valoare de 70,395 milioane euro, completat cu un imprumut BERD de 10 milioane de euro, un imprumut BEI de 25 milioane de euro si din transferuri de la bugetul de stat prin Autoritatea de Plata in valoare de 2,905 milioane de euro. Imprumutul BEI este notificat ca nefiind ajutor de stat si este acordat pe o perioada de 25 de ani, din care sase ani perioada de gratie. Contractul de finantare a fost semnat de Guvernul roman la 26 mai 2006.

Un proiect adevarat
Procedurile privind cererile de oferta privind lucrarile, serviciile etc. vor fi conforme cu principiile diverselor directive europene si vor fi publicate in jurnalul oficial al Uniunii Europene. Procedurile de evaluare a ofertelor vor face obiectul unei monitorizari atente din partea delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Proiectul va accelera conformarea Romaniei la normele europene in materie de mediu si va ameliora situatia de ambient a Bucurestiului si in aval, spre bazinul Dunarii, reducandu-se astfel riscurile pentru sanatatea publica, fiind sprijinita totodata si gestionarea resurselor naturale.

Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă