19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii, nemultumiti de conditiile de cumparare a cabinetelor

Medicii, nemultumiti de conditiile de cumparare a cabinetelor

Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical.

Conform prevederilor ordonantei emise de Guvern, vanzarea spatiilor medicale se va realiza prin negociere directa sau, dupa caz, prin licitatie publica cu strigare. In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, consiliile judetene sau consiliile locale aproba prin hotarare lista spatiilor din proprietatea privata a acestora ori din proprietatea privata a statului si care se afla in administrarea lor.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii in teritoriu spun ca o astfel de ordonanta se impunea, rezultand din necesitatea finalizarii procesului de reforma a asistentei medicale ambulatorii, conditie esentiala in alocarea eficienta a resurselor si reducerea costurilor asistentei medicale acordate in spitale si diminuarea deficitului bugetar al sistemului sanitar. De asemenea, privatizarea asistentei medicale ambulatorii are drep componenta si detinerea in proprietate a spatiilor in care se desfasoara activitatea, iar un cadru legal in acest sens nu fusese creat pana acum.
Ordonanta de urgenta a ridicat mari nemultumiri in randul cadrelor medicale constantene, dar si din toata tara.
Vanzarea acestor spatii se poate face numai cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv al Comisiei Nationale a Monumentelor. Cadrele medicale care doresc sa cumpere cabinetele trebuie ca, in termen de 45 de zile de la aplicarea ordonantei, sa depuna o cerere in acest sens.

Nu vor sa dea 10% Guvernului

Ordonanta prevede cumpararea spatiilor medicale in rate. Astfel, avansul reprezinta 25% din pretul de vanzare al cabinetului medical respectiv, iar ratele lunare sunt esalonate pe un termen de pana la 5 ani. Cumparatorul poate obtine acordarea unui termen de gratie de pana la un an. De asemenea, Guvernul percepe un comision de 10% ce va fi colectat prin intermediul autoritatilor locale, fapt ce i-a nemultumit pe medici.
Cadrele medicale au declarat ca nu inteleg de ce comisionul trebuie achitat Guvernului. In plus, medicii spun ca acest comision este mult prea mare.

Licitatia publica – o alta problema

Medicii sunt nemultumiti si de o alta prevedere a ordonantei de urgenta. Aceasta se refera la situatia in care anumite spatii nu sunt vandute prin negociere directa. In acest caz cabinetele se vor vinde prin licitatie publica, ceea ce inseamna ca pot fi achizitionate de persoane juridice si fizice. Pentru a participa la licitatie este nevoie de o sumedenie de acte care implica o serie de cheltuieli aditionale. Printre aceste acte se numara: garantia de participare la licitatie, constituita potrivit legii, care nu poate fi mai mica decat suma cheltuielilor ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a spatiului medical sau de prestari de servicii, inclusiv publicitatea si intocmirea raportului de evaluare; taxa de participare la licitatie; copie de pe certificatul de inmatriculare eliberat de Oficiul Registrului Comertului, de pe actul constitutiv, inclusiv de pe toate actele aditionale relevante si de pe certificatul de inregistrare fiscala; scrisoare de bonitate financiara, eliberata de o banca comerciala romana; dovada privind achitarea obligatiilor fiscale, prin prezentarea unui certificat de atestare fiscala eliberat de organul fiscal competent si multe altele.

Pret prea mare pentru un buzunar de medic

Cadrele medicale se plang si de valoarea la care se pot ridica aceste spatii. Initial, Guvernul a vorbit despre vanzarea lor la o valoare sociala. Ulterior, s-a decis ca ele sa fie evaluate la adevarata lor valoare, de catre un evaluator autorizat. Medicii afirma ca nu-si pot permite sa achizitioneze cabinetele medicale la valoarea reala a pietei. Ei spun ca veniturile lor sunt prea mici si se declara nemultumiti de aceasta schimbare a opiniei Guvernului legata de costurile de achizitie a cabinetelor medicale.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă