Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medicamente epuizate in sase ore la farmaciile din Cluj

Farmaciile din centrul municipiului Cluj-Napoca si-au epuizat bugetele alocate in luna august pentru medicamente subventionate in doar sase ore. Acum, farmacistii asteapta decizia Casei Judetene de Asigurari care ar urma sa suplimenteze fondurile ...

Share

Rl online 0 comentarii

05.08.2005 - 00:00
Farmaciile din centrul municipiului Cluj-Napoca si-au epuizat bugetele alocate in luna august pentru medicamente subventionate in doar sase ore. Acum, farmacistii asteapta decizia Casei Judetene de Asigurari care ar urma sa suplimenteze fondurile la acest capitol.
Lucrurile sunt agravate de faptul ca de la 1 august a intrat in vigoare noul sistem de prescriere a medicamentelor. Medicii de familie se plang ca noul sistem, dupa care trebuie sa elibereze retete, le-a complicat viata. De acum inainte, ei vor fi nevoiti sa prescrie medicamente compensate si gratuite sub denumirea comuna internationala si nu sub cea comerciala, dupa cum apar pe rafturile farmaciilor.
Cu alte cuvinte, medicul va scrie pe reteta substanta activa, concentratia si forma de prezentare a medicamentului. Ei vor trebui sa caute prin nomenclatoarele de substante, ceea ce inseamna ca doctorii vor petrece mai mult timp redactand acte si mai putin consultand pacienti.
Pe de alta parte, pacientii pot alege din mai multe produse pe cel pe care il gasesc cel mai convenabil. Totusi, medicul va putea prescrie pe reteta si denumirea comerciala a unui medicament, daca stie ca pacientul nu suporta produse echivalente.
Totodata, medicii au spus ca cel mai complicat este atunci cand trebuie sa prescrie medicamente compuse din mai multe substante. In aceste cazuri, pe retete vor aparea toate componentele medicamentului, in concentratia corecta.
Farmacistii par mai optimisti in legatura cu aplicare noului sistem. Ei cred ca retetele care nu contin denumirile comerciale ale medicamentelor dau mai multa libertate in alegerea lor, in functie de pret. Cu toate acestea, schimbarea medicatiei cu un alt produs echivalent se face doar cu aprobarea medicului curant.
In judetul Cluj functioneaza 130 de astfel de unitati farmaceutice care vor mai trebui sa astepte cateva zile pana vor putea sa elibereze medicamente gratuite si compensate dupa noul sistem.

Citește totul despre:

Comentarii