8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMarinari români, în mâinile piraţilor somalezi

Marinari români, în mâinile piraţilor somalezi

Forţa navală europeană (EUNAVFOR Somalia) monitorizează vrachierul „Dover”, capturat în urmă cu două zile de piraţi la circa 260 de mile nord-vest de Salalah (Oman) şi la bordul căruia se află trei români. „Piraţii nu au contactat încă armatorul navei. Până în prezent, ştim doar că unul dintre români este comandantul vasului, altul este ofiţer 1 punte, iar al treilea nu a fost încă identificat. Până astăzi (n.r. – ieri la orele amiezii) nu s-a primit nici un mesaj de la navă. Probabil că răpitorii vor contacta armatorul după ce vor ajunge în Somalia”, a precizat Adrian Mihălcioiu, reprezentantul ITF România. Se pare că doi dintre ei sunt constănţeni. Potrivit lui Mihălcioiu, piraţii au atacat nava care se afla în marş după metoda „clasică”, respectiv cu ajutorul unor ambarcaţiuni rapide au interceptat vrachierul şi au urcat la bord.

Peste 30 de nave prizoniere

Vrachierul „Dover” naviga sub pavilion panamez, ridicase ancora din portul pakistanez Port Qasim şi se îndrepta spre Saleef, din Yemen, când a fost interceptat de piraţi. Vasul are la bord 23 de membri ai echipajului, dintre care trei sunt români, 19 filipinezi şi unul rus. Interesant este că piraţii somalezi au eliberat, cu trei zile înaintea atacului asupra navei Dover, o altă navă capturată pe 10 octombrie 2010, „MV Izumi”, cu 20 de filipinezi la bord. Potrivit ITF, în prezent alţi doi navigatori români sunt sechestraţi de piraţi, iar în urma evenimentului de ieri, numărul românilor prizonieri a urcat la cinci. În prezent potrivit EUNAVFOR Somalia, 31 de nave cu 694 de oameni sunt sub controlul piraţilor.

„Vânătoarea” de piraţi

Forţele navale multinaţionale desfăşoară, începând din 2008, operaţiunea „Atalanta” în apele Somaliei. Mai multe nave militare aparţinând statelor europene execută, sub coordonarea EUNAVFOR, misiuni de patrulare, control şi intervenţie în cazul atacurilor asupra navelor comerciale. Pe lângă aceasta, în zonă acţionează şi o grupare americană, precum şi navele ale Rusiei. Desfăşurarea de forţe militare nu i-a speriat însă pe piraţi, care continuă să atace un număr mare de nave comerciale.

Aceştia acţionează în grupuri bine pregătite şi informate despre poziţia navelor militare. În 2010 aproximativ 400 de marinari au fost reţinuţi de piraţi, cel mai mare număr înregistrat vreodată de la dezvoltarea pirateriei somaleze, în 2007. În afara misiunilor flotei multinaţionale desfăşurate în zona de risc, statele dezvoltate au adoptat o serie de măsuri speciale pentru combaterea acestui fenomen. Senatul SUA a adoptat o prevedere prin care echipajele navelor americane pot folosi armament la bord în lupta cu piraţii, Franţa a decis să disloce în zonă propria grupare militară care escortează toate navele sale, iar alte ţări au pregătit echipe antiteroriste care acţionează ori de câte ori este nevoie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă