Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Manuela Cernat, Doctor Honoris Causa

Senatul Universitatii "Ovidius", la propunerea Facultatii de Teologie, decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Manuela Cernat. Ceremonialul are loc, azi, in Aula Magna a Universitatii. Manuela Cernat ...

Share

Oana Manoila 0 comentarii

29.11.2006 - 00:00
Senatul Universitatii "Ovidius", la propunerea Facultatii de Teologie, decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Manuela Cernat. Ceremonialul are loc, azi, in Aula Magna a Universitatii.

Manuela Cernat este unul dintre reprezentantii de seama ai societatii academice romanesti si un ambasador cultural important al Romaniei. Dovada stau numeroasele distinctii pe care le-a primit pe tot parcursul carierei sale. Detinatoare a Premiului pentru Critica al Asociatiei Cineastilor inca din 1998, primeste, in 2002, Diploma Curtii Imperiale a Japoniei, pentru ca, in 2003, aportul sau la cultura romaneasca sa fie recompensat cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor. In 2004, statul italian ii acorda Steaua Solidaritatii Italiene, in grad de Cavaler. Nascuta la Paris, descendenta a unor familii cu vechi radacini in istoria Moldovei (Stroici si Boldur) si a Mehedintilor (Coanda si Igirosianu), Manuela Cernat este fiica a scriitoarei Anda Boldur si a scriitorului si diplomatului Iosif Igirosianu, primul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Franta postbelica. Mai tarziu, a devenit fiica adoptiva a scriitorului Mihnea Gheorghiu. Intr-un astfel de mediu erudit, a invatat franceza, engleza, italiana, spaniola, rusa, portugheza, germana, sarbo-croata. Cu licenta in Teatrologie, Filmologie si doctoratul in Filologie, a inceput sa-si cladeasca personalitatea de adevarat om de cultura. Un strabun de-al sau, Ion Boldur, a fost director general al Prefecturii din Constanta in primii ani de dupa realipirea Dobrogei la Romania.

Promovarea culturii romanesti peste hotare

In 2004, organizeaza, in Spania, in colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Expozitia "Contributii Proto-crestine romanesti in spatiul culturii Europene" si, in cadrul Targului de Carte Ovidius din Constanta, organizeaza Expozitia "Martiri Crestini ai Dobrogei". A invitat in Dobrogea pe urmele martirilor sai crestini intregul corp al Societatii de cultura europene de la Venetia, peste o suta de personalitati de prima marime in frunte cu presedintele acesteia, Vincenzo Cappelletti, care nu s-a sfiit sa ingenuncheze in fata realitatilor crestine de la Pontul Euxin. Timp de doi ani, a tinut cursuri de istoria culturii si civilizatiei romanesti studentilor jurnalisti din cadrul Facultatii de Litere din Universitatea "Ovidius", fiind unul dintre sustinatorii nasterii si existentei tinerei specializari. A publicat peste 5.500 de articole in presa romana si internationala, este raportor la peste 30 de Congrese Internationale pe domenii de cultura, istorie, educatie si audiovizual, membra in peste 50 de jurii internationale si peste 150 de jurii nationale. Este autoarea a patru volume de istoria filmului, doua volume de proza, 15 traduceri din proza si teatrul universale, publicate sau jucate, are studii in 12 volume aparute in tara si strainatate, 15 studii publicate in revistele Academiei Romane. Este membra a colectivului de elaborare a Enciclopedia Mondiale Dello Spettacolo, ce a aparut la Roma.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...