12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMânăstirea reconcilierii

Mânăstirea reconcilierii

Casă îi împace pe sătenii din Parva şi din Rebra, lăcaşul monahal a adoptat numele ambelor localităţi.

Sute de pelerini s-au rugat, marţi, la Mânăstirea Rebra-Parva din Bistriţa-Năsăud care şi-a sărbătorit hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, lăcaşul de cult care a luat numele satelor la hotarul cărora a fost construită tocmai pentru ca localnicii să nu îşi mai dispute lăcaşul de cult.

Iniţial, mânăstirea de călugări reînfiinţată în 1993 de părintele Paisie Iloaie care s-a întors acasă după ce mult timp a petrecut la Mânăstirea Turnu din Vâlcea, s-a numit Parva. De altfel, 15 icoane de patrimoniu din secolul al XVII-lea aflate la Biserica Ortodoxă Parva au fost retrocedate mânăstrii, care a fost distrusă undeva în 1782, odată cu desfiinţarea tuturor ordinelor călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe. Călugării de la Mânăstirea Parva au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă.

De atunci, mânăstirea a mai fost locuită temporar de călugări până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.

Supărare pe vecini

Localnicii din Rebra nu au vrut să accepte niciodată faptul că mânăstirea ar fi a vecinilor din Parva. Au căutat vechile hărţi ale satului şi au arătat că mânăstirea e a lor, fiindcă e pe graniţele comunei Rebra. Ca să pună capăt disputelor, călugării au acceptat să-şi denumească mânăstirea Rebra-Parva.

Imediat după ce a fost reînfiinţată, Mânăstirea Rebra-Parva a fost distrusă de o alunecare de teren. Stareţul Paisie a reuşit să o ridice la loc, dar după aceea a plecat la Muntele Athos şi apoi nu s-a mai întors la Rebra-Parva, unde tot el a impus pravila practicată la Mânăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază, de asemenea, modelul Muntelui Athos.

Totuşi, deşi au regretat mult plecarea stareţului care între timp a înfiinţat o altă mănăstire, la Nuşeni, localnicii şi nu numai ei au transformat mănăstirea într-un loc de pelerinaj spre care se îndreaptă, cu evalvie, mai ales joia când călugării fac dezlegări de demoni şi de hram când, de asemenea, se citesc molitfele Sfântului Vasile cel Mare. 

 

Încercări şi credinţă

În Bistriţa-Năsăud, mai este o mânăstire de numele căreia se leagă multe conflicte. Este vorba de Mănăstirea Dobric, ridicată în mijlocul unui sat penticostal. Încă de la edificare, măicuţele au avut probleme cu localnicii care au ajuns chiar să le dărâme o cruce. „Întotdeauna unde este multă credinţă este şi încercare. Ambele mânăstiri s-au confruntat cu probleme, dar călugării au rezistat cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus preotul Alexandru Vidican, protopopul Bistriţei.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă