6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMagistrati numiti procurori de sedinta pentru "umflarea" pensiilor

Magistrati numiti procurori de sedinta pentru “umflarea” pensiilor

Doi magistrati aflati in prag de pensionare de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures au cerut ca in luna iulie sa fie desemnati procurori de sedinta, desi nu au mai prestat astfel de activitati de ani buni. Este vorba de fostul procuror general adjunct Ioan Racolta si de procurorul Liviu Moica, unul dintre magistratii caruia societatea civila ii imputa modul in care a fost solutionat dosarul “Hadareni” si prejudiciul produs bugetului de stat prin condamnarea la CEDO a Statului Roman in aceasta speta.
“Ioan Racolta a mai intrat la cate o sedinta pe luna in perioada cat a fost procuror general adjunct, adica pana acum vreo doi ani”, a declarat seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Dan Petru. Potrivit acestuia, Liviu Moica nu a mai fost in sala de judecata de ani buni, insa a revenit saptamana trecuta.
Demersul celor doi este justificat doar de faptul ca acestia vor sa obtina o pensie mai mare, care urmeaza a se calcula in functie de ultimul salariu, avand in vedere faptul ca pachetul de legi propus de Guvernul Tariceanu nu a fost promulgat. Dan Petru a mentionat ca aceasta practica este generalizata la nivelul intregii tari, in conditiile in care procurorii de sedinta primesc un spor de 40 la suta la salariu.
“Cu cei 40 la suta legea e inechitabila. Un procuror care merge la crime sau are dosare economice de ce sa nu beneficieze de acest spor? Mi-au cerut si am fost de acord, cu atat mai mult cu cat este perioada concediilor”, a mai declarat seful Parchetului.
Petru a adaugat ca Liviu Moica si Ioan Racolta vor primi in urma prestatiei lor in sala de judecata ca procurori de sedinta un spor de peste 12 milioane de lei, care va produce efecte si in ceea ce priveste calcularea pensiei.
“Le-am dat posibilitatea asta si o voi da si altora atata vreme cat se mentine aceasta inechitate”, a mai spus prim-procurorul.
Potrivit sursei citate, daca pachetul de legi privind reforma Justitiei va fi in cele din urma promulgat, el detine informatii conform carora si alti procurori mureseni care au implinit 25 de ani de vechime in munca vor cere pensionarea anticipata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă