22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMagistrat acuzat de colaborare cu Securitatea, gasit nevinovat

Magistrat acuzat de colaborare cu Securitatea, gasit nevinovat

Curtea de Apel Constanta a respins actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in dosarul judecatorului Stere Learciu ca fiind neintemeiata.

Lovitura de teatru in dosarul unui fost judecator, acuzat ca si-a "turnat" colegii la Securitate. Curtea de Apel Constanta a respins actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in dosarul lui Stere Learciu ca fiind neintemeiata. "Sentinta nu este irevocabila si poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicarea acesteia catre partile implicate in proces", a declarat Zoita Frangu, purtator de cuvant al Curtii de Apel Constanta. Dosarul a ajuns pe masa magistratilor de la malul marii dupa ce C.N.S.A.S. a cerut, in aprilie, stramutarea dosarului, pentru ca nu considera normal ca Stere Learciu sa fie judecat de catre colegii sai din aceeasi instanta. Cererea de stramutare a fost facuta in conditiile in care legislatia privind functionarea C.N.S.A.S. mentioneaza ca actiunea in constatarea calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia se introduce la Curtea de Apel Bucuresti.

 

Potrivit unor surse judiciare, reprezentantii C.N.S.A.S l-au dat in judecata dupa ce au constatat ca exista indicii ca Stere Learciu ar fi colaborat cu Securitatea, C.N.S.A.S. trimitand in instanta documente in care se arata ca judecatorul a dat informatii verbale retinute in scris de un ofiter despre colegii sai magistrati de la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. Cu alte cuvinte, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii depus la dosar mai multe rapoarte ale ofiterilor de Securitate, din care reiese ca acesta "denunta" atitudini sau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, determinand prin atitudinea sa "ingradirea unor drepturi si libertati fundamentale".

Legaturi
Stere Learciu a devenit cunoscut opiniei publice dupa ce a judecat procesul Rodicai Stanoiu, in care aceasta contesta la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti decizia de colaborator data de C.N.S.A.S. inainte ca legea de functionare a Consiliului sa fie declarata neconstitutionala.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă