11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMaghiarii si-au comemorat victimele din 1848

Maghiarii si-au comemorat victimele din 1848

Sute de maghiari s-au adunat sambata la Arad si Oradea pentru a comemora evenimentele din timpul Revolutiei din 1848
Cateva sute de maghiari au participat sambata la Oradea, la comemorarea generalilor maghiari omorati in timpul Revolutiei pasoptiste din 1948. UDMR si UCM au participat impreuna la eveniment, la care a fost invitat si fostul premier al Ungariei, Viktor Orban, liderul principalului partid de opozitie, FIDESZ, care a fost aplaudat frenetic de multime.
Potrivit declaratiilor episcopului reformat Tokes Laszlo, unii membri ai UDMR i-au santajat in legatura cu venirea fostului premier. "Am fost avertizati din partea unor cercuri ale UDMR, ca daca nu ii vom invita si pe ei la festivitati, vor trimite un comando care sa-l fluiere pe domnul Viktor Orban", a spus Tokes Laszlo in timpul discursului tinut cu ocazia comemorarii.
Viktor Orban a spus din nou ca regreta faptul ca maghiarii din Transilvania nu au o lista comuna de candidati pentru Parlamentul European si si-a reiterat sprijinul pentru Tokes.
"Rog maghiarii din Transilvania sa nu uite ca sunt alegeri europarlamentare si ca acolo este bine sa trimitem un om care sa reprezinte prin consecventa interesele maghiare din Transilvania", a mai spus Orban, care a precizat ca a primit semnale cum ca PPE agreeaza candidatura lui Tokes, chiar daca UDMR e membru in formatiunea europeana.
Aproximativ 1.000 de maghiari, atat din tara, cat si din Ungaria, au participat, sambata, la Arad, la manifestarile dedicate Revolutiei de la 1848-1849.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a facut si un apel la unitate in cadrul discursului rostit in Parcul Reconcilierii, unde se afla o statuie ridicata in memoria celor 13 generali.
"Trebuie sa facem ca Transilvania sa ne fie iar camin, fiindca noi nu avem altul, decat acesta, si nu mai vrem sa jucam un rol subordonat pe acest pamant, niciodata nu mai vrem sa fim cetateni de rangul doi, aici! si trebuie sa transformam in caminul nostru si toata Europa, iar in aceasta descalecare pasnica. popoarele europene ar trebui sa ne priveasca asa cum intreaga Europa a privit maghiarii in vremuri mai sangeroase, in 1848-’49 sau in 1956", a spus liderul maghiarilor.
Omagiu
Cu aproximativ 30 de minute inainte de debutul manifestarilor de la Arad, reprezentantii PRM Arad au depus coroane de flori la Arcul de Triumf din Parcul Reconcilierii. Presedintele PRM Arad, senatorul Aurel Ardelean, a declarat ca acest gest nu este o contramanifestatie, ci un omagiu pe care il aduce inaintasilor neamului romanesc. "Putem cinsti memoria lor in orice zi, indiferent ca este luna octombrie, noiembrie sau decembrie. Nu este o antimanifestatie, este un raspuns la o manifestatie a UDMR, este un omagiu pe care noi il aducem inaintasilor", a declarat senatorul PRM.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă