13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMafia terenurilor din Timisoara pune la cale o lovitura de 200 milioane...

Mafia terenurilor din Timisoara pune la cale o lovitura de 200 milioane euro

Afaceristii implicati in tranzactiile cu pamant din zona de vest a tarii sunt pe cale sa dea o lovitura de proportii: achizitionarea terenurilor pe care Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului (USAB) din Timisoara isi desfasoara o parte din activitatea experimentala. Este vorba despre o suprafata de teren de 353 de hectare, aflata la periferia orasului, al carui pret pe piata imobiliara ajunge la peste 200 milioane euro.

Modalitatea prin care parcelele apartinand institutiei de invatamant superior urmeaza sa fie achizitionate de “latifundiarii” din aceasta parte a tarii este o hotarare de Guvern prin care acestea ar trece din proprietatea publica a statului in cea privata a statului si ulterior, in mana afaceristilor.

“S-a incercat mituirea mea cu 100.000 de euro”

Scandalul a inceput in ianuarie 2004 cand Ion Paun Otiman, pe atunci senator PNL, dar si rector al USAB, sesiza atat Presedintia, Guvernul, cat si Parlamentul despre ilegalitatile prin care un anume afacerit Visinescu, din Constanta, impreuna cu secretarul de stat Sergiu Sechelariu, incercau, prin diverse tertipuri, sa puna mana pe mai multe terenuri din Timisoara si localitatile adiacente.
“In ianuarie 2004, am fost sunat de catre un prieten ca Guvernul pregateste o hotarare prin care sa dea acest teren pe care este amenajata Statiunea de cercetari agricole unor oameni din Dumbravita. Fara a avea date certe, spun ca presiunile le facea un anume domn Visinescu din Constanta, in spatele caruia se banuieste ca s-ar afla Sergiu Sechelariu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei. De altfel, Sechelariu a si fost vazut inspectand cu masina aceste terenuri pe care le folosim noi, universitatea, exact in acea perioada. La origine, cred ca se afla un grup extrem de influent. In martie 2004, acest Visinescu a cerut sa ma vada. Ne-am intalnit in restaurantul Hotelului “Bucuresti”, unde sunt cazati parlamentarii. Aici el mi-a spus ca au facut toate demersurile pentru a obtine respectivele terenuri, dar eu sunt singurul care ii incurc pentru ca ma opun si am si sesizat toate acestea institutiilor statului. Cand l-am refuzat din nou, mi-a explicat ca au si alte formule prin care pot rezolva problema, dar poate ca totusi ne vom intelege pana la urma. Atunci mi-a scris pe o foaie cifra 100.000 de euro. Nu l-am mai vazut de atunci, dar am facut public faptul ca poate insemna o tentativa de a ma mitui pentru ca el sa obtina terenul”, a afirmat academicianul Ion Paun Otiman, care, intre timp, s-a intors la catedra.
Ulterior, fostul rector a trimis memorii catre Adrian Nastase, Octav Cozmanca, Ilie Sarbu si chiar catre presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu. In plus, a facut si o interpelare in Senat, unde a demascat cu argumente tranzactia imobiliara ilegala pe care incercau sa o faca Visinescu si cei din spatele sau. “Din pacate, fenomenul a luat amploare. Acealasi grup a incercat sa acapareze terenul unei statiuni agricole din judetul Arad, insa cred ca au reusit sa puna mana pe terenuri din Valul lui Traian (Constanta) si pe ceva terenuri din Suceava”, a mai spus profesorul universitar.
Este cel putin ciudat ca la o luna dupa aceasta intalnire, tranzactia ilegala a fost aproape consfintita printr-o hotarare a Guvernulul Nastase si doar accidentul avut atunci al fostului ministru al Agriculturii si Padurilor, Ilie Sarbu (PSD), a facut ca respectiva hotarare sa nu mai fie promovata.

Prefectul de Timis: “Daca am fost dezinformat, cei de la Comisia de fond funciar isi pot cauta de lucru!”

Ce nu a reusit in fosta guvernare, respectiv instrainarea terenului USAB printr-o hotarare de Guvern, incearca acum Alianta “D.A.”, prin contributia prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu (PNL). Acesta a pregatit o Nota de Fundamentare a unei viitoare hotarari de Guvern prin care terenurile Statiunii de cercetare a universitatii sunt trecute din proprietatea publica a statului in cea privata a statului.
“Graba” prefectului de a oferi aparenta de legalitate unei hotarari de Guvern este explicabila daca luam in considerare ca 30 de persoane din Dumbravita, o localitate de langa Timisoara, care au titluri de proprietate pe diverse suprafete de teren, urmeaza sa fie pusi in posesie exact pe terenurile USAB. Ce este si mai interesant e faptul ca aproape toti si-au acontat parcelele care urmeaza sa le primeasca in favoarea afaceristului Visinescu.
Procesul dintre cei 30 de petenti si USAB a fost stramutat de la Timisoara la Craiova, si se asteapta doar hotararea Guvernului Tariceanu pentru ca Justitia sa consfinteasca intrarea celor 353 de hectare in posesia “samsarilor” de pamant si, apoi, in circuitul viitoarelor locatii cu vile de lux de langa Timisoara.
Ovidiu Draganescu a spus, insa, ca proiectul de hotarare de Guvern vine ca urmare a dreptului oamenilor de a le fi reconstituite proprietatile.
“Daca cei de la Comisia de fond funciar m-au dezinformat atunci isi pot cauta de lucru si vor raspunde si in fata legii penale pentru orice inadvertenta aparuta. Iar daca exista vreo ilegalitate in proiect si eu am fost dezinformat in acesta problema o voi retrage imediat”, a adaugat prefectul.
Mai mult, reprezentantul Guvernului in teritoriu a explicat ca respectivul act emis sub semnatura lui este doar un proiect de hotarare de Guvern si eventuala aprobare sta la atitudinea cabinetului Tariceanu.
Fostul senator Ion Paun Otiman a afirmat ca a aflat, ieri, despre proiectul de hotarare de Guvern intocmit de Prefectura Timis. “Sunt uimit si foarte socat in acelasi timp de ceea ce se intampla. Vestea ma surprinde si nu prea in acelasi timp”, a declarat fostul rector al USAB.
Pe de alta parte insa, jurista universitatii a spus ca, momentan, pe aceste terenuri nu poate fi reconstituit dreptul de proprietate al petentilor din Dumbravita pana cand nu va fi emisa o hotarare de Guvern care sa treaca cele 353 de hectare in proprietatea privata a statului.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă