11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLucrarile de constructie de la "Sapca Verde" au fost suspendate

Lucrarile de constructie de la “Sapca Verde” au fost suspendate

Magistratii din cadrul Tribunalului Cluj au decis suspendarea autorizatiei de constructie de care beneficiaza compania “Polus Transilvania” pe terenul de la “Sapca Verde”. Decizia a fost luata in urma actiunii in contencios administrativ promovata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca. Urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru data de 22 iulie, iar instanta ar urma sa dezbata pe fond litigiul privind dreptul de proprietate asupra terenului situat intre Cluj-Napoca si comuna Floresti. Directorul SC “Polus Transilvania” este omul de afaceri Arpad Paszkany, care este si patronul clubului de fotbal “CFR Ecomax” Cluj.
Miza conflictului este un teren de 35 de hectare, cu o imensa valoare de piata. In zona un metru patrat de teren se vinde cu circa 100 de euro. Insa, valoarea stiintifica a culturilor aflate pe terenul respectiv, sustin protestatarii, ar fi mai mare decat cea economica. Acolo se afla o colectie unica de plante medicinale, cea mai importanta baza de gene pentru cultura hameiului din Romania, precum si zeci de alte loturi experimentale folosite in cercetarea stiintifica.
Atat conducerea USAMV, cat si cea a companiei “Polus Transilvania” sustin ca sunt proprietarii terenului. Pamantul a fost confiscat de Statul Roman in anul 1945 cu titlul de captura de razboi de la familia baronilor Mikes, care au fost considerati drept criminali de razboi. Terenul a fost folosit de Universitatea de Stiinte Agricole pana in anul 1998. Atunci, printr-o decizie a prefectului, terenul a fost trecut din proprietatea USMAV in cea a SC “Agroindustriala”.
Directorul acestei firme, Cristian Istratescu, a vandut ulterior terenul firmei “Polus Transilvania”, la pretul de un dolar pe metrul patrat. El a fost apoi condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru aceasta tranzactie. Universitatea a reusit sa obtina in instanta anularea deciziei prefectului prin care terenul era dat companiei “Agroindustriala”, insa magistratii nu au anulat si contractul dintre “Agroindustriala” si “Polus”.
Arpad Paszkany a spus ca pe terenul de la “Sapca Verde” intentioneaza sa construiasca un centru comercial comercial in valoare de 140 de milioane de euro.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă