18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialLocuintele din Constanta, mai scumpe ca niciodata

Locuintele din Constanta, mai scumpe ca niciodata

In municipiul Constanta, pretul apartamentelor, caselor si terenurilor este intr-o crestere care pare fara sfarsit. Cei care spera sa se mute in casa noua trebuie sa fi pus deoparte cel putin 15.000 de euro, pretul celei mai ieftine garsoniere intr-unul dintre cartierele marginase ale orasului: Poarta 6 sau CET.
Aici se pot intalni si sinistrele blocuri de nefamilisti, unde cu putin noroc puteti gasi o garsoniera cu grup sanitar comun pentru un intreg etaj la 12.000-13.000 euro.
Lumea buna se orienteaza spre centru, langa stadionul "Gheorghe Hagi” sau in zona Soleta, unde o garsoniera confort 0 intr-un bloc nou costa aproximativ 30.000 euro. Pentru un apartament de doua camere intr-unul dintre cartierele rau-famate trebuie sa scoateti din buzunar 28.000-29.000 euro, pe cand in zona centrala pretul este de aproximativ 50.000 euro. Daca vreti sa locuiti la 4 camere, veti plati 40.000 euro la periferie si dublu in zonele vedeta.

Diferente fata de Occident

Pe langa zona, pretul unui apartament este compus in principal din doi factori: imbunatatirile si etajul. Un specialist imobiliar din Constanta ne-a declarat ca apartamentele situate la parter sunt in medie cu 10 procente mai scumpe, pentru ca sunt cautate de firme pentru vadul comercial pe care il ofera. “In Romania se cauta inca apartamente situate la etajele 1, 2 sau 3, cele de la nivelurile superioare avand preturi din ce in ce mai mici, spre deosebire de Occident, unde situatia este inversa”. Tot spre deosebire de Occident, locuintele situate la periferie costa mai putin decat cele centrale. Explicatiile sunt simple: nu exista puncte de interes comercial, turistic si de divertisment, ca sa nu mai vorbim de calitatea sociala a vecinilor! In plus, multi constanteni spun ca periferia este prea departe de locurile de munca, in acest fel cheltuind prea multi bani si irosind timp pretios pentru transport.

Fara surprize

In Constanta nu exista formule magice pentru a cumpara mai ieftin o casa sau un apartament. In marile agentii imobiliare din municipiu exista si cazuri in care o persoana este nevoita sa-si vanda apartamentul pentru ca a acumulat datorii prea mari la intretinere. Pe parcursul unui an insa, astfel de situatii se pot numara pe degetele de la o mana. Chiar si atunci, proprietarii isi iau masuri de siguranta si contacteaza din vreme mai multe agentii, astfel incat apartamentul se vinde la pretul de piata. O alta posibilitate ar fi sa cautati o casa aflata in stare mai proasta. O veti gasi ceva mai ieftin, dar, daca vreti sa construiti ceva aici, ar fi mai bine sa cautati un teren viran, caci costurile demolarii sunt importante.

Preferintele constantenilor

Vedeta domeniului imobiliar din Constanta sunt casele. Cele mai cautate zone, atat de catre persoanele fizice, cat si de cele juridice, sunt cea centrala si Faleza Nord. "Aceasta din urma este preferata in special de bucuresteni”, spun specialistii imobiliari, care ne ofera si explicatia: "In zona exista retea de gaze naturale si mai multe terenuri decat in alte parti ale orasului”. Un alt motiv este apropierea de mare: in cateva minute ajungeti din sufragerie in apa Marii Negre, lucru care, spun unii cumparatori, merita toti banii! Aici puteti gasi case cu teren de 150 mp sau 600 mp. Va trebui insa sa deschideti mai larg punga: o casa de caramida, cu un teren aferent de 200 mp, deschidere de 10 m, cu 4 camere, baie si bucatarie, frumos amenajata, va va costa 100.000 euro. "Sunt multi oameni care prefera sa plateasca aceasta suma decat sa achite 80.000 euro pentru un apartament de 4 camere”, a conchis expertul imobilar constantean.

Cele mai citite

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă