13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLicitatie controversata pentru salubritatea din Oradea

Licitatie controversata pentru salubritatea din Oradea

Primaria municipiului Oradea se pregateste sa reia licitatia pentru desemnarea operatorului de salubrizare din oras, dupa ce a cheltuit aproape un miliard si jumatate de lei pe “consultanta” in vederea realizarii unui caiet de sarcini inutil. Noutatea este ca de data aceasta, actul in cauza va fi intocmit de catre angajatii municipalitatii.
Pentru intocmirea unui studiu si a altor proceduri legale pentru licitatia concesionarii serviciului de salubritate, anul trecut, Primaria a angajat o firma de avocatura din Bucuresti. Toate aceste servicii au fost platite, insa, din banii oradenilor, care au fost nevoiti sa scoata din buzunare suma de 1,4 miliarde lei. Cu toate acestea, municipalitatea are un departament juridic cu zeci de angajati.
Comisia de licitatie, formata din 17 persoane, a “muncit” in zadar mai bine de o luna, citind peste 2.000 de pagini si ajungand la concluzia ca nici una dintre cele sapte firme inscrise nu indeplineste conditiile impuse. Astfel, s-a hotarat anularea licitatiei si chiar refacerea caietului de sarcini. Acest lucru poate insemna orice, de la corectitudine pana la favorizarea unuia sau altuia dintre ofertanti, viitorul act putand fi redactat in asa fel incat sa se “potriveasca” doar uneia dintre firme, de preferinta cea care “da mai mult”. Cunoscand averile nemasurate acumulate de sefii Primariei in numai cativa ani de “domnie”, concluzia poate fi una singura.
De data aceasta, insa, caietul de sarcini va fi executat de functionarii Primariei, asa cum trebuia facut de la inceput, fara a mai vira in conturile firmei bucurestene cele 1,4 miliarde de lei.
Licitatia pentru alegerea unei societati care sa mature strazile din municipiul resedinta a judetului Bihor s-a prelungit de la inceput suspect de mult. Initial, Primaria anuntase ca intr-o saptamana va fi desemnat castigatorul, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, iar zvonurile despre o posibila frauda nu au intarziat sa apara. La sfarsitul anului trecut a expirat si contractul de asociere cu “RER Ecologic Service” Oradea (unde municipalitatea detine peste 50% din actiuni), contract in urma caruia o parte din profitul anual al firmei se intorcea sub forma catorva miliarde de lei la buget.
Astfel, concesionarea activitatii de salubrizare din oras va insemna, pe langa pierderea unei sume mari la bugetul local, si taxe mai mari pentru cetatenii vor beneficia de serviciile unei firme private.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă