Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Leptospiroza - infectie hidrica

Leptospiroza este o boala infectioasa sporadica cu evolutie acuta (zoonoza), provocata de unele specii de Leptospira, ce se gasesc in rezervorul animal, de unde se elimina in mediul exterior (lacuri, balti, bazine, mlastini, rauri si baltiri dupa ...

Share

Rl online 0 comentarii

29.07.2005 - 00:00
Leptospiroza este o boala infectioasa sporadica cu evolutie acuta (zoonoza), provocata de unele specii de Leptospira, ce se gasesc in rezervorul animal, de unde se elimina in mediul exterior (lacuri, balti, bazine, mlastini, rauri si baltiri dupa inundatii). Asa se explica situatia epidemiologica in unele judete in care au avut loc inundatii si unde au fost diagnosticate cazuri de leptospiroza la persoanele care au facut baie in lacurile infectate.
Cei care fac baie in lacurile infectate au de regula si leziuni ale pielii si mucoaselor, prin care leptospirele patrund in organism si se multiplica in rinichi, ficat, splina, plamani etc. Adultii, adolescentii si copiii se pot infecta daca fac baie si inoata in aceste balti formate dupa inundatii. Perioada de incubatie este de aproximativ 7-10 zile, dupa care bolnavul prezinta brusc: frisoane, febra, dureri de cap, dureri musculare si varsaturi. Dupa care urmeaza faza digestiva, cu hepatomegalie (ficat marit) si icter. In cazul ca bolnavul nu beneficiaza de un tratament antiinfectios, se poate instala un sindrom meningian leptospiric, care pune mari probleme de tratament. Evolutie severa are si sindromul leptospiric hepatorenal. Internarea in spital este obligatorie, ca si repausul la pat al bolnavului. Spitalizarea va dura pana cand bolnavul se mentine afebril cel putin 7 zile. Masurile de profilaxie se refera la drenarea baltirilor dupa inundatii, combaterea animalelor (rozatoarelor: sobolani, soareci), excretoare de leptospire si clorinarea bazinelor de inot. Solul contaminat se dezinfecteaza cu sulfat de cupru (piatra vanata), unde apele s-au retras. Sa fie vaccinate animalele receptive la boala si sa se execute campanii sustinute DDD (Dezinfectie-Dezinsectie-Deratizare).

Citește totul despre:

Comentarii

loading...