11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea privind eutanasierea maidanezilor. Vezi care sunt modificările propuse Senatului

Legea privind eutanasierea maidanezilor. Vezi care sunt modificările propuse Senatului

Doar câinii diagnosticaţi de către medicul veterinar cu boli grave, transmisibile la om sau la animale vor putea fi eutanasiaţi, în termen de trei zile de la data stabilirii diagnosticului, conform modificărilor propuse de prefectul Capitalei la legea privind eutanasierea maidanezilor.

Varianta legii care ar fi permis eutanasierea tuturor câinilor nerevendicaţi din adăposturi nu se poate aplica pentru că a fost declarată neconstituţională, aşa că legea va trebui modificată pentru a putea fi pusă în aplicare.

Câteva propuneri de modificare au fost trimise deja la Senat de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. Acestea sunt în acord cu considerentele Curţii Constituţionale, conform cărora animalele nu pot fi crescute pe domeniul public, iar eutansierea se aplică numai dacă celelalte măsuri nu au dat roade.

Articolul care a fost declarat neconstituţional a fost modificat astfel: „Câinii fără stăpân sunt adăpostiţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi în vederea revendicării sau adopţiei. Populaţia trebuie informată în mod regulat despre existenţa adăpostului, programul de vizitare şi posibilitatea adopţiei.

Pe perioada cazării în adăposturi, câinii care sunt diagnosticaţi de către medicul veterinar cu boli grave, transmisibile la om sau la animale vor fi eutanasiaţi, în termen de 3 zile de la data stabilirii diagnosticului.

În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

Câinii nerevendicaţi în termen de 7 zile pot fi adoptaţi de persoane fizice şi persoane juridice, precum şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop, aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3)”.

Proprietarul va suporta cheltuielile

Angajaţii de la adăpsturile de câini au obligaţia ca, de îndată ce a fost identificat proprietarul animalului prins, acesta să fie notificat, în termen de 10 zile de la capturare. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere a câinelui în cuantumul stabilit prin hotărâre a consiliului local.

Astfel soluţia propusă este cea agreată şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care au cerut sterilizarea masivă a maidanezilor şi strângerea lor de pe străzi.

Eforturi bugetare

„Desigur, însă, aceste măsuri implică eforturi bugetare semnificative. La Bucureşti doar, la un număr de circa 40.000 de câini şi la un cost de întreţinere de 375 lei/câine/lună, bugetul va trebui să aloce suma de 41.860.000 euro anual. Iată deci cum, ipocrizia unor ONG-uri dublată de cea a unor primari nu fac decât să perpetueze această stare de fapt cu o medie de 10.000 de oameni muşcaţi anual în Capitală şi alte posibile decese, întrucât nu cred că vreun primar şi nici primarul general vor aloca această sumă, decât dacă renunţă la alte proiecte”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

El le-a cerut ONG-urilor să se implice efectiv în soluţionarea problemei câinilor fără stăpân şi să nu se mulţumească doar să apară la TV. ONG-urile au fost chemate să construiască adăposturi private unde să aibă grijă de animale şi să demareze campanii serioase şi eficiente de încurajare a adopţiilor.

Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă