16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLacat turcesc pe portile combinatului "Azomures"

Lacat turcesc pe portile combinatului “Azomures”

Combinatul de ingrasaminte chimice “Azomures” din Targu-Mures isi va inchide portile la finalul lunii august, lasand fara un loc de munca mii de angajati din cadrul societatii. Principalul motiv care a stat la baza deciziei luate de actionari a fost faptul ca sindicalistii nu au renuntat la solicitarile de a le fi majorate salariile cu 9,5 la suta, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca pe ramura. O alta cauza a fost aceea ca unitatea nu s-a gasit o solutie in ceea ce priveste furnizarea gazului metan.
Hotararea a fost luata, marti, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a combinatului, care a hotarat incetarea activitatii de productie. Cei prezenti la intrunire au dezbatut, timp de mai multe ore, principalul punct de pe ordinea de zi, si anume: “Consecintele economice grave asupra starii determinate de presiunile permanente ale Sindicatului “Alternativa 2002″ concretizate prin instanta”.
Astfel, actionarii au analizat situatia economica a combinatului si din punctul de vedere al semnarii Contractului Colectiv de Munca (CCM) pe ramura Petrochimie, care prevede o crestere a salariilor in domeniu cu 9,5 la suta. “Asta inseamna un efort financiar de peste 42,467 miliarde lei vechi din partea societatii, la care se mai adauga tendinta de crestere spectaculoasa la gaz metan”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie (CA) al combinatului, Fuat Galgay. El a adaugat ca in aceste conditii “Azomures” nu mai poate acoperi cheltuielile de productie.
Membrii AGA au fost de acord cu spusele presedintelui CA si au decis, astfel, inchiderea SC “Azomures” SA, imediat dupa efectuarea tuturor procedurilor. O decizie asemanatoare a fost luata si in cadrul AGA din data de 17 martie a acestui an, cand s-a decis incetarea activitatii combinatului in cazul in care conjunctura economica o va impune.
Actionarul majoritar al combinatului este “Transworld Fertilizers Holding”, care detine 55,97 la suta din actiuni. Reprezentantii patronatului au solicitat la acea data Consiliului de Administratie al SC “Azomures” SA convocarea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor, in cadrul careia sa se discute despre consecintele grave pe care cresterea pretului gazului metan, corelata cu o tendinta de scadere a preturilor la ingrasaminte pe piata externa, le va avea asupra continuarii activitatii de productie a societatii.
“”Transworld Fertilizers Holding”” a luat la cunostinta decizia Guvernului de a creste pretul la gaze. Fara indoiala, masura va avea un puternic impact negativ asupra costurilor de productie ale SC “Azomures” SA (gazul este materia prima vitala din care se fabrica ingrasamintele chimice). La nivel mondial se constata o scadere constanta a preturilor la ingrasaminte, coroborat cu cresterea pretului la gaz metan. Acestea vor duce in mod sigur la cresterea costurilor de productie a ingrasamintelor chimice mult peste preturile de vanzare pe piata externa, aducand societatea in situatia de a produce in pieredere. Ca urmare a acestei situatii, in cazul in care Guvernul nu va oferi o solutie prompta la aceste probleme, actionarul principal considera ca singura modalitate de a evita pierderile si de a nu transforma o societate viabila in una falimentara ar fi incetarea activitatii de productie a combinatului, daca acest lucru se va impune”, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii la acea vreme.
Intre timp, vicepresedintele CA al societatii, Yetkin Erman, a declarat ca “Azomures” ar putea sa-si mute tehnologia in Egipt. “Egiptenii ne fac curte sa mergem sa producem la ei, unde gazul este 28 de dolari americani mia de metri cubi. Nu este vorba ca societatea sa dispara ca persoana juridica. Este vorba ca, in cazul in care scenariul este cel mai negru, sa se sisteze activitatea productiva a combinatului. Mai exista posibilitatea sa se faca investitii intr-un alt loc unde gazul este mai ieftin, transferand de aici tehnologia”, a afirmat atunci Erman.
Odata cu inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice, ca urmare a deciziei de inchidere a “Azomures” SA, vor ramane fara locuri de munca aproximativ 3.000 de angajati.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă