10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLa marginea Capitalei se vinde cherestea fara documente

La marginea Capitalei se vinde cherestea fara documente

Zilele trecute a continuat seria actiunilor politistilor ilfoveni in vederea desfiintarii targului ilegal de comercializare a materialului lemnos, infiintat la marginea Capitalei, in localitatea Popesti-Leordeni. De cativa ani, zeci de familii de romi vand cherestea fara documente pe raza localitatii sus mentionate. Politia Ilfov, Directia Silvica, Garda de Mediu si Jandarmeria au incercat in repetate randuri, prin actiuni concertate, desfiintarea comertului ilicit de material lemnos din Popesti-Leordeni. De fiecare data interese mari de grupuri influente au reusit sa impiedice actiunile autoritatilor.
Targul de material lemnos din Popesti-Leordeni nu a fost autorizat niciodata de autoritatile abilitate. Primarul Trache a spus ca pana in urma cu doua luni trei familii au inchiriat de la primarie, in zona soselei de centura a Capitalei, suprafata de aproximativ 7.000 mp pentru o suma 20 milioane de lei. Romii au infiintat un targ ilegal de material lemnos. Celor trei familii li s-au alaturat alte 100 de neamuri si rude, toti comercianti de material lemnos. De mai bine de cinci ani, mii de metri cubi de cherestea s-au vandut fara documente de provenienta. Mai mult, zona a devenit infecta, romii mutandu-se la Popesti-Leordeni cu toata ograda, purcei, catei, cai etc. Zona a fost transformata intr-un adevarat focar de infectie. Pentru romi, actiunile politistilor, precum si cele ale Directiei Silvice au devenit in timp o obisnuinta, faceau parte din cotidian. Se confiscau cativa metri cubi de cherestea, se intocmeau cateva procese-verbale de contraventie, iar apoi interveneau cei direct interesati, care opreau actiunile autoritatilor.
Ulciorul nu a mai mers de multe ori la apa. In urma cu aproximativ doua luni, in timpul unei actiuni a IPJ Ilfov, au fost identificati majoritatea comerciantilor. In acelasi timp, politistii au confiscat si o parte din materialul lemnos, iar toti comerciantii au fost somati sa paraseasca zona. Nici primaria nu a mai prelungit contractele, insa romii nu au luat in serios somatia. Joi, 25 august a.c., Politia Ilfov, sprijinita de trupele de interventie rapida si jandarmi, impreuna cu reprezentantii Garzii de Mediu si Directiei Silvice, au descins din nou in targul ilegal de cherestea. Fara prea multe explicatii, reprezentantii statului au inceput sa confiste cheresteaua. In scurt timp, romii au realizat ca somatia anterioara a fost serioasa. Circari innascuti, tiganii au inceput sa se tavaleasca prin noroi cu copiii in brate, amenintand totodata fortele de ordine. Nu au reusit sa impresioneze, asa ca au dat in vileag afacerea lor. “Am luat bani de la camatari. In fiecare luna faceam cheta, 300 de milioane de lei, si ii dadeam la primarie. Nu ne-au dat nici o data chitanta! Acum de ce nu vin sa ne ia apararea?” In jurul pranzului si-au facut aparitia doi barbati. Fluturand niste legitimatii, cei in cauza si-au declinat identitatea spunand: “Suntem de la Partida Romilor, reprezentanti in guvern, va cerem sa opriti actiunea!”. Nu a avut efect nici vrajeala cu guvernul. Si-au facut aparitia, la scurt timp, secretarul si viceprimarul orasului. In loc sa sprijine actiunea Politiei, au cerut incetarea ei, spunand ca intentioneaza sa autorizeze targul. Conducatorii actiunii au ignorat interventiile celor patru si au continuat misiunea, confiscand aproximativ 100 mc de cherestea.
Ne-am deplasat si la Primaria orasului Popesti-Leordeni. Edilul sef, Trache, s-a aratat surprins de afirmatiile romilor referitoare la colectarea spagii lunare de 300 milioane de lei. “Nu-i adevarat, dom'le! Nu fac eu afaceri cu tiganii! Sunt periculosi”.
Nu acuzam pe nimeni. Constatam insa ca de mai bine de cinci ani targul de cherestea functioneaza la parametri maximi. Mii de metrii cubi de material lemnos au fost vanduti fara documente. Numai Romania libera a participat la cel putin sapte actiuni ale IPJ Ilfov si ale Directiei Silvice. Talpi, talpi si iar talpi! Targul de cherestea functioneaza si astazi, poate si maine sau chiar si anul viitor. Se comercializeaza cherestea fara acte chiar sub nasul Guvernului. In fata acestei realitati, este evident ca exista un interes mare pentru comertul ilegal de material lemnos.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă