Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jean Dragesco a reusit sa-si transpuna in realitate visele copilariei

"Am cunoscut o multime de personalitati, dar nici una nu se poate compara cu Jean Dragesco... el a reusit sa-si transpuna in realitate toate visele copilariei", a spus ieri Alexandru Marinescu, vicepresedintele Comitetului Roman pentru Istoria si ...

Share

Mihail Lechkun 0 comentarii

22.11.2005 - 00:00
"Am cunoscut o multime de personalitati, dar nici una nu se poate compara cu Jean Dragesco... el a reusit sa-si transpuna in realitate toate visele copilariei", a spus ieri Alexandru Marinescu, vicepresedintele Comitetului Roman pentru Istoria si Filozofia Stiintei al Academiei Romane, in fata unui public special prezent la Libraria Carturesti, la lansarea albumului de fotografie "Amintirile unui vanator de imagini in Africa". Albumul, aparut la Editura CD Press, este rezultatul unui efort de documentare, cercetare si redactare, desfasurat pe o perioada de cinci ani, al cunoscutului zoolog, muzeograf si istoric al stiintei, pentru a dezvalui publicului romanesc personalitatea complexa si fascinanta a unui savant roman care traieste de 65 de ani in Franta: naturalistul Jean Dragesco este cunoscut azi mult mai bine in tara de adoptie decat in Romania. El este considerat azi un precursor al fotografiei animaliere. A surprins in cliseele sale de la imaginile microscopice ale protozoarelor, pana la "superlativele" marii faune africane. In acelasi timp este apreciat in lumea stiintifica ca unul dintre perfectionistii fotografiilor si al cercetarilor astronomice. A primit de patru ori premiile Societatii Franceze de Astronomie. Un asteroid ii poarta numele. "Pentru a izbuti sa atinga marea performanta, de la infinitul mare la infinitul mic, el a trebuit, in fiecare domeniu, sa perfectioneze sau sa inventeze noi aparate, sa puna la punct tehnici noi. Pe la inceputul anilor '50, Dragesco a realizat prima "pusca" fotografica, numita ulterior Dragescotar, tot el fiind primul care a folosit flash-ul electronic in fotografia animaliera si cel care a impus utilizarea peliculei de 16 mm in microcinematografie. Totodata, a inventat termenul "vanator fotograf", preluat de numeroase asociatii de fotografi naturalisti", a explicat Alexandru Marinescu. La eveniment au participat, alaturi de Alexandru Marinescu, si reprezentantii Editurii CD Press, multe personalitati de marca precum Dan Balteanu, director al Institutului de Geografie al Academiei Romane, Cristian Lascu, redactor-sef "National Geographic Romania", Alexandru Mironov, secretar general UNESCO - Romania. Emotionanta de asemenea a fost prezenta unui grup de fosti colegi ai savantului de la Liceul Dimitrie Cantemir.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...