16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIPJ Sibiu a inceput cu stangul lupta contra defrisarilor ilegale

IPJ Sibiu a inceput cu stangul lupta contra defrisarilor ilegale

Echipe mixte de politisti, comisari ai Garzii Financiare, ai Garzii de Mediu, ai “Romsilva” si ai SC “Electrica” au demarat in judetul Sibiu o serie de controale cu intentia de a verifica afacerile in domeniul prelucrarii primare a lemnului si de a limita drastic defrisarile ilegale. Instalatii pentru debitarea materialului lemnos din zona localitatii Talmaciu, din apropierea Avrigului, din Cristian, Orlat si Marginimea Sibiului au fost luate la puricat de echipele de control, conduse pe teren chiar de comandantul IPJ, comisarul-sef Mircea Bargoz.
S-a constatat ca nu mai putin de 100 de gatere sunt instalate oficial in zonele impadurite din judet, iar profiturile care se obtin de pe urma acestor activitati sunt apreciabile. Spre surpriza controlorilor, multi dintre cei vizitati “inopinat” de autoritatile locale apareau rapid cu documentele de lucru sau de firma, motiv pentru care inspectorii au tras concluzia ca multi dintre cei care patroneaza asemenea instalatii de prelucrare a lemnului fie stiau din timp de campania de controale la gatere, fie s-au anuntat reciproc despre verificarile autoritatilor.
Peste 50 de gatere din Sibiu au fost verificate in ultimele saptamani si acolo unde au fost gasite nereguli, acestea au fost sanctionate contraventional cu amenzi de aproape 40.000 de lei noi. Doar intr-un singur caz, depistat la Gura Raului, patronului unei astfel de instalatii de debitat lemnul i-a fost intocmit dosar penal pentru ca gaterul functiona de mai multa vreme fara autorizatiile necesare.
“Nu putem spune ca nu exista exploatari ilegale. Avem asemenea defrisari, fara dubii, dar nu la un nivel atat de mare precum se intampla in alte zone ale tarii”, a afirmat comisarul-sef Mircea Bargoz. Deocamdata, insa, autoritatile trebuie sa se multumeasca doar cu rezultate minore in lupta impotriva exploatatorilor de paduri, chiar daca efectele activitatilor de defrisare ilegala ajung pana in Muntii Cindrel (zona Paltinisului, unde localnicii au sesizat neregulile si au solicitat verificarea lor), dar si pe culmea Fagarasilor.
In zona cabanei Poiana Neamtului, de exemplu, au fost taiati copacii de pe un intreg versant de munte, iar si dupa vegetatia abundenta aparuta deja in locul padurii, se poate spune ca defrisarile au vechime de cel putin cativa ani. Chiar daca au fost legale, multi dintre cei care ajung in zona in scopuri turistice raman “masca” in fata dezastrului, care unora le-a adus cu siguranta profituri de sute de miliarde de lei.
Cum actele firmelor controlate au fost in mare parte in regula, echipele mixte de control isi propun sa treaca in perioada urmatoare la modalitati mai subtile de a determina daca firmele controlate taie mai mult lemn decat declara. Pe de-o parte, inspectorii Directiei Silvice vor masura efectiv cantitatile de material lemnos descoperite in proces de prelucrare si vor compara datele cu cele incadrate in scriptele de societatea respectiva.
Controlorii “Electrica” vor masura si ei consumul de curent electric pentru a-l compara cu valorile de consum ce ar aparea pentru cantitatile de lemn prelucrat declarate in “docomente”. Daca apar inadvertente sau un consum marit, asa cum a fost cazul unui gater controlat la Talmaciu, atunci este clar ca in zona se debiteaza si lemn recoltat peste cota stabilita cu autoritatile silvice.

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă