Ioan Sima, achitat in procesul Bancii "Dacia Felix"

» Fostul presedinte al BDF, impreuna cu alti trei membri ai conducerii bancii, au fost scosi basma curata.» Instanta i-a achitat, pe motiv ca faptelor comise de acestia le lipseste o trasatura constitutiva a ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

26.03.2009 - 00:00

» Fostul presedinte al BDF, impreuna cu alti trei membri ai conducerii bancii, au fost scosi basma curata.

» Instanta i-a achitat, pe motiv ca faptelor comise de acestia le lipseste o trasatura constitutiva a infractiunii.

Tribunalul Alba a pronuntat o sentinta de achitare pentru patru inculpati judecati la Alba Iulia de aproape sapte ani in celebrul dosar de fraudare a fostei Banci "Dacia Felix" din Cluj-Napoca. Potrivit deciziei Tribunalului Alba, inculpatii Ioan Sima, Letitia Emilia Ciobanu, Mircea Gileru si Ioan Romulus Talos au fost achitati pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor pe motiv ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii. Instanta a mai respins actiunea civila formulata de institutia financiara si a desfiintat masura sechestrului asigurator instituit pe averile celor patru. Ioan Sima a fost presedintele Bancii Dacia Felix, devenita intre timp "Eurom Bank" si apoi "Bank Leumi", iar ceilalti trei inculpati au avut si ei functii de conducere in cadrul bancii. Cei patru au fost acuzati ca au prejudiciat banca cu o suma totala ce depaseste 15 milioane dolari.


Din cercetarile efectuate de procurori a rezultat ca ca Ioan Sima, impreuna cu ceilalti trei inculpati, ar fi dispus avalizarea unor bilete la ordin legate de contracte cu produse siderurgice si petroliere in care "personajul principal" a fost omul de afaceri Sever Muresan. si acesta a fost achitat de Tribunalul Constanta intr-un proces penal in care a fost acuzat de devalizarea bancii. Muresan a fost, insa, obligat sa plateasca o importanta suma de bani in contul institutiei financiare, ca despagubiri civile.


Procesul in care este implicat Ioan Sima a inceput, initial, la Judecatoria Cluj-Napoca, dupa care a fost stramutat la instanta similara din Alba Iulia. Judecatoria de aici i-a condamnat, in iunie 2002, pe Ioan Sima si Mircea Gileriu la cate un an si sase luni de inchisoare, apoi completul a constatat ca pedeapsa este in intregime gratiata conform unei legi din 1997. Ciobanu si Talos au fost condamnati la cate un an de inchisoare, dar si ei au beneficiat de gratierea pedepsei. Ioan Sima si Mircea Gileriu au mai fost condamnati sa plateasca in contul bancii prejudiciate suma de 5,7 milioane de dolari, in timp ce ceilalti doi trebuiau sa achite 3 milioane de dolari.

La Tribunalul Alba, Parchetul a cerut acordarea unei pedepse mai mari, iar inculpatii au solicitat achitarea, in timp ce reprezentantii bancii au apreciat ca suma totala de 8,7 milioane de dolari nu acopera prejudiciul produs bancii. Prin urmare, banca a solicitat plata si a "restului" de 4,8 milioane de dolari din prejudiciul stabilit de procurori. Hotararea Tribunalului poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește totul despre:

Comentarii