15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialIoan Rus pregateste cinci legi pentru reforma administrativa

Ioan Rus pregateste cinci legi pentru reforma administrativa

Fostul ministru de stat Ioan Rus, care este vicepresedinte al PSD si liderul filialei clujene a acestui partid, a anuntat ca pregateste un pachet de legi privind reforma administrativa, care va fi structurat pe cinci initiative. Potrivit acestuia, proiectul a fost elaborat de departamentul de administratie publica si afaceri interne al principalului partid de Opozitie.
Proiectele reprezinta continuarea strategiei adoptate de guvernul sustinut de PSD in luna mai 2004 si care viza accelerarea reformelor din domeniul administratiei. Ioan Rus considera ca aceste programe sunt o alternativa la modul in care actuala Putere intelege sa organizeze reforma administrativa.
Initiativele sustinute de PSD se refera la modificarea legii privind administratia publica locala, la modificarea legii-cadru privind descentralizarea, la schimbarea legii privind finantele publice locale, modificarea legii prefectului si cea a statutului functionarului public. Rus sustine ca este nevoie de profesionalizarea si depolitizarea administratiei.
Totodata, liderul social-democrat militeaza pentru continuarea descentralizarii si pentru imbunatatirea modului in care sunt stabilite politicile publice. Concret, conducerea PSD doreste redefinirea raporturilor dintre puterea centrala si cea locala, mai ales in privinta folosirii resurselor financiare.
Un alt aspect ar fi obligarea autoritatilor centrale sa plateasca cheltuielile de functionare ale primariilor, mai ales a celor din mediul rural. Autoritatile locale ar urma, in opinia liderului PSD Cluj, sa se preocupe de gasirea unor resurse pentru dezvoltarea localitatilor.
De asemenea, un alt aspect vizeaza introducerea votului uninominal. “Normele care vor reglementa aceste aspecte fundamentale pentru evolutia Romaniei trebuie sa reprezinte rezultatul dialogului dintre Putere si Opozitie, dar si rezultantul unui proces de dezbatere civica. Apreciem intentia si curajul actualului ministru al Administratiei si Internelor care si-a exprimat deschiderea spre dialog pe ac este teme. Acesta trebuie sa fie motorul unei dezbateri publice care sa produca o Romanie europeana compatibila cu statele membre ale Uniunii”, se arata intr-o declaratie de presa semnata de Ioan Rus.

Cele mai citite

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă