Investitii de cinci milioane de euro la "Holzindustrie Schweighofer" Sebes

Compania "Holzindustrie Schweighofer" a investit peste cinci milioane de euro intr-o centrala termoelectrica alimentata cu biomasa, la Sebes. Caldura este folosita pentru uscarea cherestelei si a rumegusului produse in fabrica pe ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

06.03.2009 - 00:00

Compania "Holzindustrie Schweighofer" a investit peste cinci milioane de euro intr-o centrala termoelectrica alimentata cu biomasa, la Sebes. Caldura este folosita pentru uscarea cherestelei si a rumegusului produse in fabrica pe care o detine in municipiul din judetul Alba, iar energia electrica este vanduta in sistemul national. Societatea cu capital austriac mai detine o astfel de centrala la Radauti, in judetul Botosani, si intentioneaza sa inceapa o noua investitie de acest gen, evaluata la 25 milioane de euro, al carui amplasament nu a fost stabilit inca. Fabrica de cherestea din Sebes exporta 30 % din productie in Europa, un sfert din productie in Asia, 20 % in Orientul Mijlociu si Apropiat, iar diferenta de 25 % ramane in tara. In afara de cherestea, la Sebes, angajatii companiei mai produc peleti din lemn. 99 % din productie este exportata in Austria si Italia.

 

Peletii din lemn sunt un produs folosit in Occident si SUA ca si combustibil, considerat o alternativa "ecologica" si mai ieftina la sistemul de incalzire cu gaz metan. Compania "Holzindustrie Schweighofer" a deschis in 2003 in Sebes una din cele mai mari fabrici de cherestea din Europa. O investitie in valoare de 100 de milioane de euro, fabrica are o capacitate anuala de debitare de peste un milion de metri cubi de bustean prelucrat, lemn provenit din Romania si Slovacia. Cifra de afaceri pentru acest an, inclusiv a fabricii din Radauti, este estimata la 200 de milioane de euro, in conditiile in care preturile la produse au scazut cu 20% -30 %. Fiecare zi e o lupta ca sa putem vinde productia. Trebuie sa fim fericiti daca inchidem pe zero", a spus Gerald Schweighofer, in conditiile in care, la nivel mondial, consumul de masa lemnoasa a scazut cu 35 %.

Citește totul despre:

Comentarii