10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialInterese funciare pe ramasitele "Uzinei Ardealul" Alba Iulia

Interese funciare pe ramasitele “Uzinei Ardealul” Alba Iulia

Dupa aproape trei ani de la declararea falimentului societatii “Uzina Ardealul” SA Alba Iulia, lichidatorul judiciar nu a reusit sa vanda activele firmei. Dosarul de lichidare judiciara al firmei reprezinta una dintre cele mai mari afaceri de acest gen, inregistrate in ultimii ani in judetul Alba. Acest lucru este demonstrat de valoarea ridicata a celor cateva zeci de hectare de terenuri administrate de “Uzina Ardealul”, care a atras atentia multimiliardarilor din Alba Iulia.

DGFP Alba a dorit inlocuirea lichidatorului

Prelungirea vanzarii activelor a declansat si nemultumirea reprezentantilor celui mai important creditor al firmei falimentare. Este vorba despre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Alba, care a solicitat judecatorului sindic sa inlocuiasca lichidatorul judiciar desemnat, respectiv firma “Manager CM” SRL Alba Iulia, administrata de Lidia Candea. Conducerea DGFP si-a motivat solicitarea prin faptul ca, desi a trecut o perioada destul de lunga de timp, institutia nu a reusit sa recupereze decat o mica parte din debitele “Uzinei Ardealul” fata de bugetul de stat.
Motivele invocate de lichidator pentru intarzierea inregistrata au fost procesele pe care fostii proprietari ai unor terenuri administrate de “Uzina Ardealul” le-au intentat in instanta de judecata societatii, pentru retrocedarea in natura sau acordarea de despagubiri. Reprezentantii DGFP au mentionat ca in cazul unora dintre fostii proprietari nu s-ar fi impus restituirea in natura, in conditiile in care acestia ar fi beneficiat de despagubiri in momentul exproprierii.
De asemenea, conducerea Finantelor a mai invocat decizia lichidatorului de a anula o licitatie care trebuia organizata la sfarsitul anului 2003, pentru care ar fi avut nevoie de acceptul judecatorului sindic si al creditorilor. Judecatorul sindic Mircea Noslacan a respins, insa, cererea DGFP pe motiv ca lichidatorul judiciar nu putea sa nu tina cont de cererile fostilor proprietari, formulate in baza Legii 10/2001. De altfel, ca urmare a unor expertize realizate in dosar a rezultat faptul ca trei fosti proprietari de terenuri ar mai avea de incasat in total peste 4 miliarde lei, reprezentand valoarea imobilelor expropriate. Valoarea estimata a terenurilor administrate de “Uzina Ardealul” depaseste, dupa parcelare si curatare, doua milioane de euro.

Oferte de peste 500.000 euro

In a doua parte a anului 2004, in dosar au fost inregistrate mai multe oferte privind intentia unor societati comerciale de a achizitiona activele uzinei. Reprezentantii “Weld Engineering” SRL Oiejdea si-au exprimat intentia de a cumpara firma din Alba Iulia cu scopul de a repune in functiune capacitatile de productie in domeniul confectiilor metalice. Oferta financiara este in valoare de 500.000 de euro pentru intreg patrimoniul “Uzinei Ardealul”, urmand ca in primul an de activitate sa fie realizate investitii de 1 milion de euro.
A doua oferta a apartinut “Ziegler Elektronic GmbH”, societate elvetiana care s-a aratat dispusa sa plateasca 150.000 de euro plus TVA. Investitorul strain preconiza crearea a 50-200 de locuri de munca prin redeschiderea turnatoriei, unde ar urma sa se confectioneze carcase pentru cutii de viteze de la autoturisme.
In decembrie 2004, in dosar a fost inregistrata ultima oferta venita din partea SC “3Fan Construct” SRL Santimbru, reprezentata de omul de afaceri Vasile Trifan, care a oferit 510.000 de euro. SC “3Fan Construct” SRL administreaza in prezent Fabrica de caramida din Santimbru.
Alte oferte au fost depuse in luna aprilie 2004. Prima dintre acestea a fost prezentata de fostul sportiv de performanta, Cristian Dorel Tamas, administratorul SC “Cristian & Comp” SRL Alba Iulia, si este in valoare de 21 miliarde lei, suma la care se adauga TVA. Celelalte au fost inregistrate la dosar in aceeasi zi – 30 aprilie 2004.
Dorin Mateiu, administratorul SC “Mado” SRL Alba Iulia a vrut sa cumpere “Uzina Ardealul” cu 15,5 miliarde de lei, plus TVA, in timp ce Vasile Macarie, patronul SC “Mercur” SRL Alba Iulia, a plusat pana la 23,1 miliarde lei, suma la care ar urma, de asemenea, sa se adauge taxa pe valoarea adaugata.
Alte doua oferte privind achizitionarea in intregime a societatii falimentare au fost inregistrate la dosar in anul 2003 si au fost prezentate de “Investments MPG Holding” SRL Alba Iulia (10 miliarde lei, fara TVA), avand ca si administrator persoana fizica Eugenio Peli, si “Mecalux Invest” SA Alba Iulia (300.000 dolari, fara TVA), administrata de Maria Ciugudean.
“Uzina Ardealul” a avut ca si obiect de activitate productia de utilaje pentru mine, cariere si constructii. Societatea si-a redus drastic activitatea in perioada 1995-1999, concomitent cu scaderea activitatii exploatarilor miniere din judet, dar si prin aportul decisiv al persoanelor care s-au aflat atunci la conducerea firmei. In anul 1999, societatea a intrat in lichidare judiciara, pentru ca in 2002, Tribunalul Alba sa constate falimentul.
Lichidator judiciar a fost desemnata Lidia Candea, fost director al FPS Alba, pana in anul 1997. Din documentele existente la dosar reiese faptul ca lichidatorul judiciar a organizat, in luna decembrie a anului 2002, trei licitatii privind vanzarea societatii, fara a se prezenta un ofertant. La prima licitatie, din 6 decembrie 2002, pretul de pornire a fost stabilit la 30 miliarde lei, pentru ca la urmatoarele doua licitatii, organizate la intervale de o saptamana, preturile de pornire sa scada la 27 miliarde, respectiv la 22,5 miliarde lei.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă