6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialInsuficienta implicare a administratiei judetene

Insuficienta implicare a administratiei judetene

Gestionarea situatiei produse de inundatiile care au afectat localitatile din judetul Constanta ii revine reprezentantului Guvernului in teritoriu, din punct de vedere al masurilor adoptate la nivel central, si Consiliului Judetean Constanta, care trebuie sa se implice financiar, si nu numai, in eliminarea efectelor inundatiilor.

Zilele trecute, reprezentantii Aliantei Dreptate si Adevar, dupa ce s-au consultat in Consiliul de coordonare la nivel de judet, au declarat ca vor solicita Guvernului sa orienteze ajutoarele destinate localitatilor din judetul Constanta catre celelalte judete unde inundatiile au facut ravagii. Decizia a fost adoptata fara consultarea prealabila cu autoritatile judetene, in afara de reprezentantul institutiei prefectului Constanta, functie ocupata de liberalul Danut Culetu, care a fost de acord cu ce au hotarat colegii de partid. “Artizanii” operatiunii, cei care au facut publica decizia, au fost Stelian Dutu, deputat PD, si Gheorghe Dragomir, deputat PNL, presedintii filialelor de partid de la Constanta, carora le-a stat alaturi senatorul Puiu Hasotti. Locuitorii judetului vor fi lipsiti, astfel, de sumele alocate pentru toti sinistratii din tara, bani care ar fi fost folositi pentru reabilitarea sau reconstructia caselor afectate de inundatii. Conducerea Consiliului Judetean Constanta s-a adresat ministrului Administratiei si Internelor si conducerii Uniunii Nationale a CJ din Romania pentru a remedia situatia.

Fara culoare politica

Reprezentanti ai Guvernului Romaniei au declarat, cu diferite prilejuri, ca judetele afectate vor fi sprijinite, indiferent de culoarea politica a presedintilor Consiliilor Judetene. Presedintele CJC, in scrisoarea adresata ministrului Vasile Blaga, spune ca, la nivel local, institutia nu va tine cont de culoarea politica a primarilor localitatilor afectate cand va veni vorba despre actiunile programate de institutie pentru combaterea efectelor inundatiilor. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a cerut ca prefectul de Constanta, data fiind subordonarea fata de MAI, sa respecte “deciziile si declaratiile echidistante politic” formulate de conducerea ministerului si solicita sprijinul statului, fara sa se tina cont de solicitarea reprezentantilor ADA de la Constanta.
Situatia de la Constanta a ajuns si la conducerea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Presedintele CJC a informat cu privire la declaratiile reprezentantilor ADA la Constanta, care au refuzat sprijinul Guvernului pentru localitatile constantene afectate de inundatii. “Atitudinea domnului Danut Culetu demonstreaza clar ca reprezinta numai interesele Guvernului in teritoriu, ca ignora, cu buna stiinta, situatia dezastruoasa provocata de inundatii in judetul Constanta si isi aroga atributii ale autoritatilor locale. Consideram ca acest incident, coroborat cu anularea tuturor fondurilor aferente proiectelor majore din judetul Constanta, neacordarea nici unui sprijin financiar pentru rezolvarea crizei din sistemul de protectie a copilului si a nici unei sume, prin rectificarea bugetului de stat din iulie 2005, constituie o dovada clara a tratamentului discriminatoriu la care este supus judetul Constanta de actualii guvernanti”, spune presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, in scrisoarea adresata Uniunii Nationale a CJ din Romania. Presedintelui UNCJR i se solicita interventii prin care sa se puna capat situatiei de la Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă