20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialInstanta "electorala" de la Sangeorgiu de Padure, la un pas de desfiintare

Instanta “electorala” de la Sangeorgiu de Padure, la un pas de desfiintare

Judecatoria de la Sangeorgiu de Padure (judetul Mures) nu a functionat nici macar o zi, desi a fost inaugurata cu mare tam-tam de catre PSD in timpul campaniei electorale pentru alegerile generale din 2005, la cererea UDMR. Mai mult, la nici un an de la inaugurare, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) cere inchiderea acesteia sau transformarea ei in sediu secundar al altei instante.
De asemenea, un raport la CSM demonstreaza ca atat ministrul Justitiei de pe atunci, Cristian Diaconescu, cat si presedintele Curtii de Apel Targu-Mures, Floarea Grosu, prezentau date eronate la momentul inaugurarii noii instante. Astfel, intr-un raport al CSM se arata ca numarul dosarelor din aria de competenta a Judecatoriei Sangeorgiu de Padure instrumentate la institutia similara din Sighisoara a fost de circa 350, cu mult sub cifra promovata de cei doi oficiali care afirmau ca anual pe rolul instantei vor intra 1.000 de dosare.
Pentru ca investitia de aproape 6 miliarde lei de la Sangeorgiu de Padure sa nu capete alta destinatie si nici sa nu se poata afirma ca au fost bagati bani degeaba in cladirea respectiva, CSM a propus ca aici sa fie infiintat un sediu secundar al Judecatoriei Sighisoara, dar si rearondarea unor localitati judecatoriilor din judetul Mures. Ar urma, astfel, ca spre sediul secundar sa fie dirijate cauzele din localitatile arondate, alaturi de comuna Vetca, dar si mai multe localitati care tin in prezent de competenta Judecatoriei din Targu-Mures, cum ar fi localitatile Eremitu, Hodosa, Magherani, Miercurea Nirajului si Vargata.

Referendum impotriva unui proiect al CSM pe Valea Nirajului

Acest lucru a provocat, insa, reactia populatiei din zona care asteapta de cativa ani ca Judecatoria de la Sangeorgiu de Padure sa devina functionala. Nemultumiti au fost si parlamentarii UDMR din judet care au obtinut includerea instantei respective in anexa la legea de organizare judecatoreasca promovata de PSD.
Astfel, deputatul maghiar Kerekes Karoly a declarat ca in Mures ar putea sa fie organizat un referendum, deoarece proiectul CSM este impotriva proiectului de reforma a Justitiei, indepartand oamenii de instante in loc sa ii apropie de acestea. “Ideea aceasta de rearondare a localitatilor de pe Valea Nirajului de Sus a creat tensiuni de zona”, a afirmat acesta. Parlamentarul a mai spus ca distantele pe care oamenii trebuie sa le parcurga pentru a ajunge la Judecatorie se vor mari considerabil. “Oamenii de la Eremitu fac in prezent 37 de kilometri pana la Judecatoria din Targu-Mures. Pana la Sighisoara ar trebui sa faca 90 de kilometri. Cel din Miercurea Nirajului face acum 22, dar ar trebui sa parcurga 77 de kilometri”, a mai afirmat deputatul.
Kerekes Karoly i-a cerut vicepremierului Marko Bela sa intervina pe langa CSM pentru ca acest for sa renunte la proiectul respectiv. “Daca interventiile nu vor avea succes, autoritatile din zona sunt decise sa faca referendum, pentru a ramane in continuare pe raza Judecatoriei Targu-Mures”, a mai declarat deputatul UDMR. El a propus ca solutie de compromis infiintarea si in noul oras Miercurea Nirajului a unui sediu secundar al instantei targumuresene.

Conducerea Curtii de Apel apeleaza la formula strutului

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, la sfarsitul lunii iunie, propunerile sale conducerii Curtii de Apel Targu-Mures si solicita ca pana pe data de 1 iulie Colegiul de Conducere al institutiei sa isi prezinte propriul punct de vedere. Incercand sa aflam pozitia presedintelui instantei, judecatorul Floarea Grosu, ne-am lovit, insa, de refuzul acesteia de a vorbi cu presa.
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel, judecatorul Nicolae Ionas, membru in Colegiul de Conducere al institutiei a fost, insa, transant. “Nu stiu nimic. Reveniti maine. Acum organizez o licitatie”, a spus acesta.
Reprezentantii CSM isi motiveaza propunerea de inchidere a Judecatoriei de la Sangeorgiu de Padure pornind de la numarul mic de dosare care ar trebui solutionat aici. Astfel, dintr-un raport al CSM, elaborat probabil pe baza datelor furnizate de Curtea de Apel, in anul 2002 la Judecatoria Sighisoara au fost inregistrate doar 336 de cauze din localitatile care urmau a fi arondate noii instante.
Raportul demonstreaza astfel ca PSD a cedat in 2003 presiunilor UDMR si a inclus Judecatoria Sangeorgiu de Padure in anexa legii de organizare judecatoreasca, iar in 2004 acest obiectiv a fost folosit in scop electoral de reprezentantii partidului aflat la Putere. Mai mult, la acest demers electoral au participat si unii magistrati, printre care actualul presedinte al Curtii de Apel, Floarea Grosu, care sustinea importanta deschiderii acestei instante in cadrul careia urma sa isi desfasoare activitatea 3 magistrati.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă