Infiltratii in subsolul Muzeului Unirii

- Reparatiile la cladirea din Alba Iulia vor costa mai mult de un milion de euro.Cladirea in care functioneaza Muzeul National al Unirii din Alba Iulia are mari probleme in ceea ce priveste infiltratiile apei in structura de ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

30.12.2008 - 00:00
- Reparatiile la cladirea din Alba Iulia vor costa mai mult de un milion de euro.

Cladirea in care functioneaza Muzeul National al Unirii din Alba Iulia are mari probleme in ceea ce priveste infiltratiile apei in structura de rezistenta de la subsolul imobilului. Monument istoric si de arhitectura, cladirea a fost reabilitata la exterior in urma cu aproximativ cinci ani. Lu-crarile efectuate atunci nu au privit si subsolul imobilului, care s-a deteriorat in timp din cauza infiltratiilor de apa. Cladirea este administrata de Consiliul Judetean Alba, institutie care a decis in ultima sedinta din 2008 sa aloce resursele financiare necesare efectuarii reparatiilor. Suma se ridica la aproape 4,3 milioane lei si va fi utilizata pentru finantarea proiectului "Reabilitare subsol – lucrari de drenare a infiltratiilor de apa". Durata de executare a lucrarilor va fi de sase luni. "Muzeul National al Unirii este o institutie de interes national. Reabilitarea spatiilor disponibile, actualmente improprii, este indispensabila pentru asigurarea unor activitati apropiate ca nivel de standardele europene", a declarat directorul institutiei Gabriel Rustoiu. In cadrul Muzeului din Alba Iulia isi desfasoara activitatea un numar de 95 de angajati. Muzeul a fost infiintat in 1888, din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiinte naturale a comitatului Alba. Denumirea de Muzeu al Unirii a fost obtinuta in 1929, cand in colectiile sale au intrat celebrele credentionale ale delegatilor la Marea Adunare Nationala din 1 Decembrie 1918. Din 1957, a primit in administrare cladirea fostei Case a Armatei, in incinta careia se afla Sala Unirii, iar sediul actual, palatul "Babilon", a fost obtinut in 1967. Activitatea muzeului are loc in cadrul sectiilor de arheologie-cercetare, istorie-muzeografie si evidenta patrimoniului, la care se adauga laboratorul de restaurare pentru obiectele de ceramica, textiel si metal si Centrul National de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi.

COLECTIE
In prezent, muzeul adaposteste aproape 200.000 de obiecte de patrimoniu, dintre care de o valoare deosebita sunt iconostasul provenit din biserica de la Blaj-Tiur, numeroase tezaure monetare antice si medievale, tezaurul dacic de obiecte de argint descoperit la Lupu sau exemplarele de carte romaneasca veche. Muzeul adaposteste una dintre cele mai valoroase biblioteci documentare din Romania. Colectia de carti a muzeului contine in jur de 70.000 de volume, precum si o serie de reviste publicate in strainatate care sunt accesibile doar aici pentru cercetatorii din Romania.

Citește totul despre:

Comentarii