13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIn prima zi a probei orale la limba romana a "plouat" cu...

In prima zi a probei orale la limba romana a “plouat” cu note mari

De ieri, o data cu inceperea examenului de bacalaureat cu proba scrisa la limba si literatura romana, pentru absolventii de liceu urmeaza doua saptamani de foc in care nu vor mai avea timp de aproape nimic altceva decat de examene si examene.

La nivel national s-au inscris 185.365 de candidati, dintre care 24.297 in Bucuresti. Pentru sustinerea bacalaureatului s-au organizat 574 de centre (70 in Capitala), lucrarile urmand a fi corectate in 150 de centre de evaluare (25 in Capitala). Toate probele orale programate in aceasta saptamana vor incepe la ora 9 si vor avea caracter public. Tocmai din acest motiv pe culoarele centrelor de examen se vedeau ieri nu doar candidati, ci si rude sau prieteni care au venit sa-i sustina si sa-i incurajeze. Pentru fiecare proba orala au fost programate cate doua zile de examen, astfel ca astazi vor da examen la romana absolventii ale caror nume de familie incep cu litere din a doua parte a alfabetului. Toate probele orale vor fi notate cu note de la 1 la 10, pentru rezolvarea subiectelor candidatii avand la dispozitie 10-15 minute. Cum probele orale sunt eliminatorii, cei care nu iau cel putin nota 5 vor fi eliminati si nu vor mai putea participa la cele scrise, care incep saptamana viitoare.
Pentru a avea suficient timp pentru examinarea tuturor candidatilor, in toate centrele de examen s-au organizat mai multe comisii. Mai emotivi sau mai relaxati, absolventii de liceu au intrat la comisii unul dupa altul. Cum iesea un candidat, ceilalti "sareau” pe el si-l asaltau cu intrebari vizavi de nota obtinuta, cum sunt profesorii, ce bilet a tras etc. De altfel, din aceleasi motive ieri au trecut pe la centrele de examen si cei care erau programati astazi. In mai toate centrele de examen a plouat cu note mari, dar n-au lipsit nici cazuri de picati, probabil candidati care n-au "miscat” deloc.

"Am luat 10!”

La centrul de examen de la Colegiul National "Mihai Viteazu” din Capitala pana la ora pranzului nu se inregistrase nici un candidat cazut, ceea ce este de inteles avand in vedere ca este vorba de o unitate de elita a liceelor din Romania. Mai mult, majoritatea notelor acordate au fost de 9 si 10. Cand iesea cineva cu o nota de 8 sau 7 era o adevarata tragedie. "Normal ca am avut emotii, dar profesorii din comisie sunt foarte simpatici. Sunt oameni! A fost foarte bine! Am luat 10!”, ne-a spus Alina Dinu, absolventa a Colegiului National "Mihai Viteazu”, care dupa bacalaureat se va concentra asupra admiterii la Facultatea de Medicina.
Tinuta vestimentara a tinerilor care au spus adio liceului a fost normala, la fel ca-n timpul scolii. Fetele si baietii au preferat in majoritate sa adopte varianta sport, deci un tricou sau o bluza si pantaloni, eventual fusta in cazul unor domnisoare. Baietii care au vrut sa para mai seriosi si prin vestimentatie au imbracat costum de haine, desi temperatura de afara era destul de ridicata. Pe la unele grupuri scolare insa destule candidate au adoptat tinute mai sofisticate, continuand sa faca parada modei si-n timpul examenelor. Ceea ce nu a prea contat.

32 de cadre universitare absente

Desi au amenintat cu boicotarea bacalaureatului dupa ce au aflat ca Ministerul Educatiei si Cercetarii le-a redus sumele primite pentru participarea la acest examen de aproape trei ori, din comisii au lipsit doar 32 de cadre universitare la nivel national, dintre care 12 in Bucuresti. In toate cazurile, cu aprobarea Comisiei nationale de bacalaureat, inspectorii scolari generali au numit alte persoane in functia de presedinte al respectivelor comisii, anume directori de unitati de invatamant sau inspectori scolari.

Tentativa de mita

La Centrul de examen din cadrul Grupului Scolar RATB s-a intamplat un caz mai putin obisnuit, anume o candidata care a incercat sa-i mituiasca pe profesorii din comisia de examinare. Incercarea ei a fost total nepotrivita, fiind eliminata din examen. Tanara, care a absolvit liceul la fara frecventa in seria curenta, a incercat astfel sa treaca de oralul de la romana. Dupa ce a luat biletul cu subiectul si a realizat ca nu stie sa raspunda, candidata s-a indreptat spre catedra cu intentia de a returna biletul pentru a extrage un altul. Numai ca in loc sa ia alt bilet, peste cel returnat a pus un plic cu bani. Profesorii au sesizat presedintele comisiei, iar acesta a decis eliminarea candidatei din examen.
Examenul de bacalaureat continua astazi tot cu proba orala la limba si literatura romana, pentru miercuri si joi fiind programata proba orala la limba si literatura moderna.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă