Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

In acest an, vor fi consolidate 13 imobile "cu bulina" din Capitala

Pentru anul in curs va fi alocata de la buget suma de 100 de miliarde lei destinata finalizarii consolidarii la 13 imobile de locuit din Bucuresti, incadrate in gradul l de risc seismic. Tot in acest an va demara si un program de reabilitare a ...

Share

Romulus Cristea 0 comentarii

01.06.2005 - 00:00
Pentru anul in curs va fi alocata de la buget suma de 100 de miliarde lei destinata finalizarii consolidarii la 13 imobile de locuit din Bucuresti, incadrate in gradul l de risc seismic. Tot in acest an va demara si un program de reabilitare a unor cladiri de utilitate publica, program sprijinit de Banca Mondiala.
Dupa anul 1990 au fost expertizate circa 4 mii de imobile din 26 de judete. A fost alcatuita o lista cu aproximativ 125 de imobile, majoritatea din Bucuresti, incadrate in clasa I de risc seismic (adica in pragul prabusirii) si pentru care este nevoie de o interventie urgenta pentru consolidare. In primii ani dupa cutremurul devastator din 4 martie 1977 s-au efectuat unele lucrari de consolidare, considerate de specialisti ca fiind superficiale la imobilele afectate, cele mai multe doar la etajele inferioare. In scurt timp, lucrarile de consolidare au fost abandonate din cauza cheltuielilor foarte mari pe care le generau.
In Romania exista de mai multi ani un program de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata (in unele cazuri si pentru imobile de importanta publica), dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. In prezent, cladirile consolidate pot fi numarate pe degetele de la o mana, alte 13 fiind in executie.
Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata in anul 2001, completata si modificata prin Legea 460/2001 si OG nr. 62/2003, finantarea proiectarii lucrarilor de consolidare din alocatii bugetare este conditionata de: existenta raportului de expertiza tehnica din care sa rezulte incadrarea cladirii de locuit multietajate in clasa I de risc seismic; existenta hotararii asociatiei de proprietari privind acordul coproprietarilor pentru proiectarea si executia, in conditiile legii, a lucrarilor de consolidare; emiterea certificatului de urbanism; existenta documentatiilor cadastrale si stabilirea cotei-parti indivize din proprietatea comuna care revine fiecarei proprietati individuale; contractarea proiectarii consolidarii printr-o procedura de achizitie publica. Expertiza tehnica este gratuita, asigurata din fonduri bugetare, in conditiile in care proprietarii se angajeaza sa continue lucrarile de consolidare. La fel, cei care au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie nu platesc ratele lunare pentru consolidare. Pentru celelalte categorii de persoane se acorda credite ipotecare in conditii avantajoase, cu perioade de rambursare de pana la 20 de ani.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...