18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialImaginea judetului Alba, promovata la Cetatea de Balta si Jidvei

Imaginea judetului Alba, promovata la Cetatea de Balta si Jidvei

Un grup de 40 de jurnalisti, angajati ai celor mai importante publicatii din domeniul turismului si din presa centrala, au vizitat, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe obiective din judetul Alba de care se va tine cont in strategia de realizare a brandului de tara. Primul obiectiv din programul acestora a fost Cetatea de tip Vauban de la Alba Iulia, care va fi inclusa in circuitele turistice internationale.
De asemenea, reprezentantii mass-media au vizitat Manastirea Ramet, situata la aproximativ 20 de kilometri de orasul Teius, intr-o zona montana dominata de calcare. Lacasul de cult a fost construit la sfarsitul secolului al XIV-lea, dar viata monahala a fost atestata in zona cu cateva secole inainte. Tot acolo a functionat prima scoala romaneasca din Alba.
Initial, Manastirea Ramet era aproape izolata. Pentru a ajunge acolo, pelerinii trebuiau sa mearga pe jos de-a lungul unei poteci care traversa paraul din apropiere de 22 de ori. Ulterior, lacasul de cult a devenit tot mai interesant pentru turisti, datorita frumusetii locului, dar si a povestilor tesute in jurul sau si a ospitalitatii cu care sunt intampinati.
De la manastire, jurnalistii au vizitat o crama amenajata la subsolul Liceului “Bethlen Gabor” din Aiud. Dupa vizitarea acestui obiectiv si a Podgoriei Jidvei, prezentata chiar de patronul firmei, Liviu Necsulescu, periplul prin judet al ziaristilor s-a incheiat la Castelul de la Cetatea de Balta, cu o seara romaneasca, la care, pe langa reprezentanti ai autoritatilor judetene si parlamentari de Alba, a participat si presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Marius Crivtonencu.
Unul dintre cei mai importanti oenologi din Romania, doctorul Ioan Buia, cel care supervizeaza procesul tehnologic de productie a soiurilor de Jidvei, le-a descifrat invitatilor, intai la nivel teoretic, si apoi practic, o parte din secretele vinurilor seci, vestite pentru zona Tarnavelor. Acestia au avut ocazia sa deguste mai multe soiuri, asortate cu bucate traditionale.
Atmosfera a fost intretinuta de membrii Ansamblului “Jidvei-Romania”, condus de maestrul Stelu Stoica, Mariana Anghel si copilul Alexandru Pargaru. Spectacolul, desfasurat in incaperile amenajate la subsolul Castelului, a durat cateva ore. Fortareata de la Cetatea de Balta, in care altadata functiona o sectie de sampanizare, a fost reamenajata si transformata intr-un spatiu de cinci stele, cu respectarea unor detalii arhitecturale care amintesc de Evul Mediu. Cladirea va intra in circuitul turistic international.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă