13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialHipermarket pe gazonul "ACU" din Arad

Hipermarket pe gazonul “ACU” din Arad

Consilierii locali aradeni au aprobat, luni, trecerea din domeniul public in proprietatea privata a municipiului resedinta de judet a suprafetei de teren pe care este amplasat Stadionul “ACU”. Protrivit unui proiect de hotarare, initiat de primarul orasului, Gheorghe Falca, baza sportiva este propusa spre demolare, in locul ei urmand a fi construit un complex comercial.
Ca urmare a mandatarii primarului, data de Consiliul Local, s-a solicitat Guvernului aprobarea pentru desfiintarea stadionului. Ulterior, Executivul, prin Agentia Nationala pentru Sport, a comunicat faptul ca in conformitate cu legislatia administratiei publice locale, decizia apartine in exclusivitate CL. Conform documentatiilor de urbanism, zona dezafectata se preteaza activitatilor comerciale, de gen supermarket, terenul urmand sa faca obiectul unei licitatii publice de vanzare.
Tinand cont de pozitia, marimea si valoarea investitiei necesare realizarii ansamblului de constructii comerciale, valoarea acestui teren este de 100 euro/mp, respectiv 3.190.300 euro. Falca a afirmat ca prin noua realizare se doreste implementarea unor functiuni comerciale, considerand ca acest tip de abordare corespunde cerintelor si necesitatilor reale ale locuitorilor din zona si oras.
“Municipiul Arad detine in proprietate sau administrare 16 terenuri de sport. In decursul anilor, in aceste baze sportive nu s-a mai investit, starea lor tehnica necesitand investitii mari pentru a fi conforme cu cerintele normale de utilizare. In acest context am propus trecerea in domeniul privat al municipiului a stadionului "ACU" si reabilitarea si modernizarea stadionului "UTA" pentru a fi transformat in stadion municipal”, a spus primarul.
Inspectoratul Judetean in Constructii Arad a efectuat o verificare la baza sportiva “ACU”, referitor la modul de respectare a prevederilor legale in ceea ce priveste exploatarea acestuia. Din procesul-verbal de control rezulta ca toate constructiile, respectiv tribuna principala, cea secundara si cladirile anexe prezinta fisuri, crapaturi, dislocari ale betonului, armatura corodata, si, in concluzie, utilizarea acestuia reprezinta un real pericol pentru sanatatea si viata oamenilor. Prima masura luata a fost interzicerea accesului persoanelor in zona tribunelor.
Conform Planului Urbanistic de Detaliu, in locul arenei sportive urmeaza sa fie realizat un ansamblu ce include construirea a doua cladiri comerciale – un hipermarket (produse alimentare, nealimentare cu o zona de tip mall) si a unui centru mixt (pentru electrocasnice, imbracaminte, incaltaminte) cu rolul de a asigura un centru polarizator al cartierului. Ansamblul comercial va fi deservit de o parcare proprie cu peste 500 locuri.
In 2004 s-a mai incercat punerea in aplicare a unui plan de demolare a stadionului, dar opozitia ferma a societatii civile, in special, a blocat initiativa administratiei locale conduse atunci de primarul PSD, Dorel Popa. Atunci, un investitor a propus daramarea bazei sportive si avansase ideea ca in schimb sa fie ridicata o noua arena pe jumatate din amplasamentul actual.
Aradul este al doilea oras resedinta de judet, dupa Alba Iulia, unde primarii PD transforma, sub paravanul unei hotarari a Consiliului Local, o baza sportiva publica intr-o afacere privata.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă