11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHarta conflictelor politice interne din Alba

Harta conflictelor politice interne din Alba

Viata partidelor politice din judetul Alba este bantuita de cateva luni nu de clasicele conflicte intre adversari, ci, in mod paradoxal, de cele care au izbucnit fie in interiorul acestora, fie intre aliati. Atat Puterea, cat si Opozitia au renuntat sa se mai atace pe teme de administratie, proiecte si strategii de conducere a judetului. In schimb, luptele de culise din interiorul partidelor partenere sunt, de la zi la zi, tot mai putin “coafate”.

PSD Alba, campionul razboaielor pentru putere

Partidul cel mai macinat de gruparile de interese din interior care se lupta pentru putere a fost PSD. Aici s-au format, de-a lungul timpului, cateva tabere care au divizat practic filiala pana la Conferinta judeteana de alegeri din aprilie. In aceste conditii, social-democratii au ramas, pentru o buna perioada, descoperiti si fara replica in fata schimbarilor anuntate de Alianta “D.A.” la varful institutiilor descentralizate.
Singurul motiv pentru care unii dintre directori au ramas mai mult timp in functii nu s-a datorat faptului ca ar fi fost aparati de filiala PSD, ci aceluia ca la randul lor, partidele care formeaza Alianta nu si-au putut sincroniza miscarile din cauza neintelegerilor dintre liderii PNL si PD.
Disputele din filiala PSD, inregistrate pana la Conferinta judeteana, nu s-au mai ferit nici macar de ochii presei sau ai propriilor membri. Pe de o parte, interesat de presedintia organizatiei era deputatul Liviu Mugurel Sarbu. Acesta era sustinut de o serie de membri de partid pe care i-a promovat de cand a ajuns in functie, dar si de “aripa Nastase” de la Bucuresti, in frunte cu fostul ministru de Interne, Ioan Rus.
De cealalta parte, puterea in organizatia judeteana o dorea si fostul presedinte, avocatul Ioan Rus, inamic declarat al lui Ioan Rus de la Cluj, pe care il considera responsabil de trecerea sa pe “linie moarta”, in august 2003. A treia grupare a fost aceea a nehotaratilor si a eternilor candidati cu statut de out-sideri, cum sunt fostul viceprimar din Alba Iulia, Radu Coclici, si chiar fostul deputat Constantin Selagea.
Liderii social-democrati au uitat de liberali si democrati si si-au pus tunurile unii pe altii. Cele doua tabere mai importante au mers pana acolo incat au organizat conferinte de presa separate in care s-au atacat reciproc, ceea ce altadata era de neconceput. Lucrurile au fost duse chiar mai departe, in zona atacurilor murdare. Au iesit la iveala documente asa-zis compromitatoare despre unul dintre candidatii la sefia organizatiei municipale din Sebes (Romi Dragosin).
Pana la urma, luptele s-au mai potolit dupa Conferinta judeteana, cand Ioan Rus si echipa sa au luat “haturile” filialei. Cu toate acestea, replica fata de adversari politici aflati la Putere a ramas destul de palida. Deocamdata luptele de culise au ramas in suspensie, dar intre presedintele filialei, Ioan Rus, si fostul presedinte, Mugurel Sarbu, colaborarea este intrerupta. Actualul lider a reusit, insa, sa mentina o relatie de colaborare cu senatorul George Maior, care este cunoscut ca un apropiat al deputatului.

Orgoliosii din Alianta “D.A.”

Lucrurile sunt, doar la suprafata, ceva mai linistite in interiorul Aliantei “D.A.” din judet. In culise, insa, orgoliile dintre liderii PD si cei ai PNL sunt foarte mari. O parte dintre acestia au perceput, inca de la inceput, Alianta ca un fel de “mariaj cu de-a sila”, avand in vedere faptul ca niciodata, la nivel local, relatiile intre cei doi “parteneri” nu au fost prea bune.
Istoria lor comuna este plina de mici tradari si lovituri sub centura. Desi la inceputul colaborarii dintre reprezentantii PNL si PD, in urma cu cateva luni, cele doua partide care compun Alianta organizau conferinte de presa comune, acum acest lucru nu se mai intampla. Democratii organizeaza cel mai adesea singuri intalnirile cu reprezentantii mass-media, uneori, foarte rar, fiind invitat, totusi, si deputatul liberal Tiberiu Barbuletiu, care s-a tinut mai departe de conflictele dintre cele doua tabere.

Lovituri sub centura…pe tacute

Neintelegerile nu sunt recunoscute public de conducerile filialelor PNL si PD, dar cele doua formatiuni politice nu pierd, in general, nici prilej pentru a se contra. Liberalii domina Prefectura, unde l-au impus pe Cosmin Covaciu in functia de sef al institutiei, iar democratii au primul plan la Consiliul Judetean, prin presedintele Ion Dumitrel, si la nivelul municipiului Alba Iulia, prin primarul Mircea Hava (presedintele organizatiei judetene a PD Ð n.r.). De asemenea, liberalii au obtinut si o functie de ministru pentru Teodor Atanasiu, care a ajuns in fruntea Ministerului Apararii Nationale.
Cele mai mari neintelegeri intre membrii PNL si PD se leaga de impartirea functiilor in administratia publica locala, mai precis de persoanele nominalizate de fiecare parte (considerate dubioase de cealalta parte). Din acest punct de vedere, intre liderii democrati si liberali s-au consumat “meciuri” destul de dure, cu usile inchise, despre care au stiut foarte putini membri de partid.
In plus, conflictele dintre ei sunt dublate de neintelegeri chiar in interiorul fiecarui partid. Plecarea presedintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu, la Bucuresti, a lasat loc in organizatia judeteana unor dispute pentru dominatia asupra filialei, din care nu lipsesc vicepresedintele CJ, Dan Simedru, directorul ADR 7 Centru, Simion Cretu, si prefectul Cosmin Covaciu. Din acest punct de vedere, membrii PD sunt ceva mai disciplinati in partid. Neintelegerile dintre partidele aflate la Putere au ingreunat impunerea oamenilor proprii la conducerea institutiilor publice. In plus, ca imagine, nu au reusit sa profite de scandalurile deschise din interiorul PSD si nici de slabiciunea partidelor de opozitie.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă